Pro všechny ladiče systému: NEMAŽTE ADRESÁŘ PREFETCH !!!

Titulek i následující doporučení jak zrychlit start Windows XP jsem převzal z fóra na serveru PC-HELP.CZ. Příspěvek tam uveřejnil Elusive z Brna a je určený pro zkušenější uživatele. Přebírám jej proto, že není jisté, jak dlouho bude tento výborný návod na tomto serveru k dispozici:

Není pravda, že vymazání obsahu adresáře :\Windows\Prefetch zrychlí běh XP, jde o bohapustou lež (už jsem bohužel v několika příspěvcích zahlédl rady typu "promaž, bude to rychlejší). Naopak, systém se zpomalí (boot až několikanásobně).

Pokud se tak stane a promažete (jde hlavně o soubor layout.ini), adresář zůstane prázdný a k dalšímu "prefetchování" už nedojde. Stejně tak se Prefetch zastaví, pokud zakážete službu "Plánovač úloh (task manager)" - tento proces je k prefetchi nutný.

Takže, pokud máte adresář Prefetch prázdný, pomalý boot a nevíte, co dál, zde je stručný návod, jak Prefetch obnovit a rapidně zrychlit načítání XP:

1. Nejdříve se ujistěte, že proces Plánovač úloh je aktivní. Start->Spustit...->services.msc. Najděte položku Plánovač úloh - měla by být nastavena na "spuštěno" a "automaticky". Pokud není - dvojklik a nastavit.

2. Start->Spustit...->regedit, najděte HKEY_LOCAL_MACHINE \SYSTEM\ CurrentControlSet \Control\SessionManager \ MemoryManagement \PrefetchParameters a změňte hodnotu EnablePrefetcher:

0 = vypnuto
1 = spouštění aplikací (prefetch pouze pro spouštění aplikací)
2 = boot (prefetch pouze startu XP)
3 = obojí

Já mám 2 (pouze boot), v adresáři je pár souborů, nenarůstá do obludných rozměrů a XP startují svižně. Jinak samozřejmě záleží na vás, hodnoty 2 nebo 3 se doporučují.

3. Start->Spustit...->cmd. Do příkazového řádku zadejte: rundll32.exe advapi32.dll,ProcessIdleTasks a enter.

Prefetch je nyní opět funkční, po restartu můžete sledovat, jak se adresář znovu plní. Pokud jste do registru zadali hodnotu 3, vše je hotovo a přeji hodně štěstí při dalším ladění.

Pokud 2, pokračujte dále.

4. Zavřete všechny aplikace a proveďte 3x po sobě restart (ihned po naběhnutí XP). Adresář Prefetch se zaplní POUZE pro start systému (to je žádoucí).

5. Start->Spustit...->services.msc. Najděte položku Plánovač úloh - nastavte na "vypnuto" a "nikdy" (plánovač úloh je celkem zbytečná služba, žeroucí systémové prostředky).

Děkuji tímto autorovi. Vyzkoušel jsem a doporučuji. Diskuzi k jeho příspěvku najdete na PC-HELP.CZ.
8.4.2008 10:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.