Olympijské hry je třeba nejen bojkotovat, ale i zrušit.

Březnové události v Tibetu rozhýbaly na celém světě diskuse o tom, zda by bylo vhodné srpnové olympijské hry v Pekingu bojkotovat, či nikoli. Není pochyb, že se snaží Číňané zlikvidovat původní kulturu Tibetu, protože jim jaksi nezapadá do jejich koncepce kapitalistického státu vedeného komunistickou stranou. Před vojenskou okupací Čínskou lidovou republikou, která tak obnovila čínskou nadvládu nad Tibetem a přímo jej podřídila nové pekingské komunistické vládě, byl Tibet mezi 1. březnem 1913 a 23. květnem 1951, fakticky nezávislým státem. Je proto logické, že se čínská vláda dnes setkává s akcemi zahraničních demonstrantů, kteří využili humbuk kolem "celosvětové" pouti olympijské štafety k vyjádření svého nesouhlasu s poměry, které vládnou v Tibetu. V podstatě si o to koledovali svojí snahou využít olympijské hry k propagaci především svého politického systému, jak oni říkají "k propagaci výsledků práce vítězného čínského lidu". Cituji závěr prohlášení nazvaného "Stanovisko k událostem v Tibetu" zveřejněném na stránkách čínského velvyslanectví: "...zdůrazňujeme, že tibetští obyvatelé všech národností jsou proti odtržení Tibetu od Číny, jsou za udržení jednotného státu a společenské stability v Číně. Veškeré hanebné plány na odtržení a porušování stability v Tibetu nemají podporu obyvatelstva a jsou odsouzeny k neúspěchu. Pevně věříme, že pod vedením centrálního úřadu je tibetská autonomie plně schopna ochránit společenskou stabilitu a právní pořádek v Tibetu i základní zájmy tibetských obyvatel všech národností."

Jako závažnější problém vidím v tom, že je dnes celá západní ekonomika zaměřená na využívání otrocké nepatrně placené práce čínských dělníků, skoro by se dalo tvrdit, že je na tomto novém zvláštním druhu neokolonialismu postavena a tak je pro evropské i americké politiky obtížné něco čínské vládě vyčítat. Koneckonců i čeští dělníci jsou v řadě továren u nás v podobném, i když ne tak tristním postavení. Mohou totiž využívat nízkých cen výrobků pocházejících právě z Číny. A navíc je v poslední době nahrazují otroci z východu. Komunističtí politici a zejména průmyslníci s rudou knížkou spolupracující se západními firmami v Číně dokazují, že je možné za pomoci komunistické ideologie strachu ovládnout i tak velký stát. Pravěpodobně platí, že čím větší stát, tím větší šance pro manipulaci s myšlením lidí. Podobá se to naprosto věrně budování třetí říše německými nacionálními socialisty a ne náhodou jsou srovnávány letošní olympijské hry s těmi z roku 1936 pořádanými s takovou pompou Hitlerem.

Podle mého skromného názoru z původní myšlenky zakladatele novodobých olympijských her Coubertina nezbyl kámen na kameni a doba je vhodná k tomu, aby byla provedena zásadní změna ústupem od současného gigantismu. Původní amatérští sportovci se změnili v profesionální stroje na rekordy sloužící jen a jen reklamě v honu za vlastním profitem. S reprezentací států či národů to nemá nic společného, když se nesežene domácí sportovec, tak se koupí někdo v zahraničí. Bláboly o tom, co přináší pořadatelství OH jednotlivým státům jsou samé nesmysly, nakonec na tomto cirkusu profitují jen letecké společnosti, hoteliéři a obchodníci suvenýrů. Vlastní náklady zaplatí daňoví poplatníci pořadatelské země.

Moje představa skromných OH bez reklamy pořádané jako hold staré řecké kultuře těla a ducha kdesi na neutrálním ostrově jen s pár tisíci diváky je nepochybně zcela nereálná. A proto by bylo nejvhodnější tento "moderní" olympijský cirkus zavřít a dát k ledu. Do doby, až zase nastanou ty staré časy bez letadel, automobilů, televize a počítačů. Do doby, která se bude v dějepisných rukopisech nazývat dobou postprůmyslovou. Prostě až dojde nafta, uhlí a plyn. Přeji krásný den, benzin zatím stojí jen 31.50 káčé.
11.4.2008 10:30 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.