Také se obáváte důchodového věku?

Důchodového věku a stáří se v Česku obává přes šedesát procent lidí. Důvodem obav je zejména nedostupnost a špatná kvalita služeb pro staré lidi. Dostupnost domovů a služeb pro seniory hodnotí dobře jen tři z deseti Čechů. Tři čtvrtiny lidí navíc nejsou spokojeny s výší důchodů a považují ji za nedostatečnou. Vyplývá to z výsledků výzkumu společnosti STEM, do kterého se v březnu zapojilo 1471 lidí nad 15 let. "Ukazuje se, že podstatně víc než nespokojenost s výší důchodu působí na občany představa, že služby pro staré lidi jsou nekvalitní a nedostupné. To obavy ze stáří zvyšuje víc, než pocit, že senioři mají peněz málo," uvedla autorka výzkumu Věra Haberlová. Milá paní Haberlová pravděpodobně trpí nedokrevností mozku: důchodci se zcela logicky bojí nedostatku peněz způsobeného nízkými důchody, protože nebudou mít dostatek financí na zaplacení různých služeb pro staré lidi. Podle skvostného závěru paní Haberlové nemají senioři pocit, že mají málo peněz: jen je pro ně většina služeb pro seniory naprosto nedostupná.

Pokud je vám méně než čtyřicet let, máte ještě trochu času si nějaké ty peníze našetřit. Podle skromných odhadů různých odborníků budete za 25 let potřebovat pro klidné prožití svých posledních let a dnů něco kolem pěti milionů korun navíc, respektive asi 200 tisíc euro, ze kterých si budete moci platit nutné služby v případě, že se o vás nepostarají vaši příbuzní. To je zcela běžná praxe například v sousedním Rakousku. Jestliže jste si právě teď vzali hypotéku na výstavbu vašeho bytu či domu a je vám kolem třiceti až čtyřiceti let, jste na tom o dost hůře, protože na stáří už toho v padesáti či šedesáti letech po zaplacení hypotéky moc nenašetříte. Dnešním padesátníkům a šedesátníkům už dávno ujel vlak, zejména jsou-li bez zaměstnání a bez úspor či dokonce v dluzích. Nepočítejte s tím, že vám nějaká banka půjčí peníze na kvalitní prožití důchodu. Záměrně nehovořím o pobírání státního či jiného důchodu, ten vám bude stačit tak akorát na elektriku, plyn, topení, odpadky, trochu jídla a bydlení v nějakém laciném krcálku někde na periferii nebo na venkově ve stodole.

Máte ještě jednu možnost: co nejlépe si během let plynoucích do důchodového věku zničit zdraví kouřením, alkoholem a drogami natolik, abyste se důchodu vůbec nedožili. Pak si s nějakými úsporami na zlé časy nedělejte vrásky. Koneckonců, věk 65 let je docela slušný výsledek. Řada lidí se jej vůbec nedožije. Před sto lety byl v padesáti letech muž nazýván ctihodným kmetem a v šedesáti stařečkem, o ženách raději nemluvme, některá ze čtenářek by se mohla urazit, kdybych jí vzhledem k věku označil za bábu či stařenu. Ovšem ženy pozor: právě teď se dožíváte průměrně až o šest let delšího věku než muži a stále to roste. Budete tedy potřebovat na slušný život v důchodu více peněz. Neutrácejte tedy tolik za šaty, boty a šminky a vytvořte se tajný fond, aby vám peníze manžel náhodou nepropil v naději, že se toho bídného důchodu nedožije. A vy všichni: myslete na to, že by po vás měly zůstat alespoň nějaké peníze na zaplacení pohřbu. Pokud se ovšem nechcete pozůstalým pomstít za to, že o vás v posledních dnech a hodinách s láskou nepečovali.
Prameny: Naděje dožití a průměrný věk, Důchody v ČR: Užijete si penze?. A abyste věděli, do čeho jdete, doporučuji značně morbidní diplomku Lucie Malinové nazvanou KULTURA A SMRT. Přeji hezký, i když poněkud podmračený den. A smrt slimákům!
5.5.2008 10:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.