Čeští Vietnamci konkurují tabákovému průmyslu.

Policisté a celníci v rámci operace Astor objevili v těchto dnech v Letech u Dobřichovic nelegální továrnu na cigarety, která mohla produkovat až 2500 cigaret za minutu. Při akci policisté zadrželi 27 Vietnamců a dva Čechy, 15 z nich již bylo obviněno z krácení daně a policisté je navrhli umístit do vazby. V případě uznání viny jim hrozí pět až 12 let ve vězení. Předběžná škoda byla vyčíslena na 134 milionů korun, zřejmě ale bude několikanásobně vyšší. Na tiskové konferenci o tom informovali zástupci protikorupční policie a celníků. Při akci, na níž se podílelo přes 400 členů (!) protikorupční policie a celníků, bylo zajištěno 24 milionů cigaret různých značek, 71 tun tabáku a další zařízení na výrobu cigaret. Policisté rovněž nalezli finanční hotovost, která v různých měnách přesahovala pět milionů korun. Vedle toho narazili i na tři nelegálně držené zbraně. Pravděpodobně existují další podobní šikovní "výrobci" cigaret. Shánějí dokonce stroje na výrobu cigaret pomocí inzerátů na internetu.

Objevení továrny na výrobu falšovaných cigaret na území ČR není žádnou novinkou. V roce 2006 zahájil odbor pátrání Celního ředitelství Praha prověřování poznatků, že skupina osob organizuje nelegální výrobu a distribuci cigaret na území ČR. Do dalšího šetření se následně zapojili celníci celních ředitelství Plzeň a Ústí nad Labem a Útvar odhalování korupce a finanční kriminality. Dne 17. 7. 2007 proběhla závěrečná realizace, na které se podílelo cca 450 policistů, celníků a dalších osob a 5 zásahových jednotek. Dne 17. 7. 2007 v ranních hodinách provedla celní správa v součinnosti s příslušníky ÚOKFK SKPV 20 domovních prohlídek v západních, severních a středních Čechách a v Praze. Při domovních prohlídkách byl nalezen stroj na výrobu cigaret, dále stroje na zpracovávání tabáku. Dále byly nalezeny tuny zpracovaného tabáku a nezpracovaných tabákových listů. Na místě byly zajištěny miliony kusů již vyrobených cigaret různých značek, komponenty sloužící k výrobě cigaret např. cigaretový papír, krabičky. Dosud zadokumentovaná škoda na spotřební dani činí 98 milionů korun.

Je pozoruhodné, jak dokáží Vietnamci rozeběhnout výrobu a obchod i takových výrobků, jakými jsou cigarety. Dokonalá práce od zajištění tabáku za babku, strojní výroby cigaret a výroby lakovaných obalů k nerozeznání od originálů světoznámých značek. A vlastní distribuční síť sestávající zejména z vietnamských stánkařů. Celníci a pracovníci České obchodní inspekce v loňském roce na tuzemském trhu zabavili 1,88 miliónu kusů padělků značkových výrobků v odhadované hodnotě bezmála 2,4 miliardy korun, která byla meziročně o zhruba 155 miliónů korun vyšší. Kolik cigaret zabaveno nebylo, není známo. S podivem je ale fakt, že některým českým kuřákům nevadí, že kouří strašlivou směsku vyrobenou z podřadného tabáku.
Stejnou podnikatelskou vynalézavost objevovat na trhu možnosti pro nelegální výrobu, falšování výrobků a distribuci projevili Vietnamci například u výroby lihovin nebo karlovarských oplatek. Čeští "producenti" jim snad mohou konkurovat jen při výrobě falšovaných lihovin, kde dosahují velice slušných výsledků.

Významným tématem bilaterálních jednání Topolánka a vietnamského předsedy vlády při jeho nedávné návštěvě byla také početná vietnamská komunita v České republice. Premiéři se zabývali problémem nelegální migrace a udělování víz. "Je třeba zahájit vážnou diskusi o řízené migraci a eliminaci kriminality," zdůraznil premiér M. Topolánek s tím, že při současném tempu růstu vietnamské menšiny by tato mohla během několika let dosánout počtu 100 000. (!) "Jednání o uznání vietnamské menšiny je legitimní, je ale třeba odstranit veškeré problémy," potvrdil premiér a informoval, že víza budou řešena pomocí call center, která zásadně omezí fronty na vietnamské ambasádě.
"Vietnamců a Vietnamek bychom si měli vážit. Měli by se stát národnostní menšinou." Pro internetové noviny Gita to uvedl předseda Česko-vietnamské společnosti Marcel Winter. Vietnamská komunita by se tak stala národnostní menšinou vedle slovenské, polské, německé nebo ruské s příslušnými nároky na státní podporu včetně vietnamských škol.
Jak ukazují výše uvedené příklady jejich výrobních a distribučních aktivit včetně podvodného "proclívání" a pašování textilu i výroby a prodeje drog spolu s prostitucí, mají se čím pochlubit. Musíme jen doufat, že jejich děti, tak úspěšné zatím v českých školách, nepřevezmou podnikání svých rodičů s ještě větším nasazením daným kvalitním vzděláním.
9.5.2008 10:10 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.