Jak bezbolestně legalizovat Windows XP/Vista?

Jistě se k vám dostala následující zpráva o tom, že Microsoftu došla trpělivost a tak jeho programátoři do aktualizací nejnovějších "woken" nenápadně přidali v rámci běžných aktualizací algoritmus, který má zbavit majitele nelegálních Windows Vista - později i Windows XP - jejich oblíbeného operačního systému. Odcituji z oficiálního sdělení firmy Microsoft:

Softwarové pirátství je celosvětový problém postihující společnost Microsoft, její zákazníky a partnery. Z tohoto důvodu se Microsoft rozhodl nyní přistoupit ke kontrole nelegálních systémů Windows Vista, a to prostřednictvím nástroje schopného rozpoznat používání softwaru umožňujícího obcházet proces povinné aktivace tohoto systému. Nástroj je již součástí Windows Vista a funguje na principu antivirového programu. Stejný způsob kontroly bude následovat i pro systémy Windows XP.
Kontrola se bude zaměřovat především na způsoby obcházení aktivace známé jako Grace Timer, OEM hack apod. Tyto a podobné systémy podle zjištění společnosti Microsoft zaznamenaly již miliony stažení z internetu a sdílených sítí, a umožňují uživatelům odložit aktivaci operačního systému na neurčito. Obcházení aktivace je přitom v rozporu s licenčním ujednáním.
V případě, že nástroj pro detekci těchto a podobných nástrojů zjistí jejich přítomnost, dojde k zablokování softwarového kódu porušujícího licenční pravidla systému Windows Vista. Současně přepne pozadí plochy systému do černé barvy a vodoznakem označí takový systém jako nelegální. Nástroj bude dále uživatele několikrát denně po dobu 30 dnů upozorňovat na skutečnost, že používá nelicencovaný software, a nabídne mu varianty, jak snadno získat legální kopii. V případě, že uživatel svůj operační systém v uvedené době nezlegalizuje, bude mu po uplynutí tohoto období znemožněn přístup k systému, a to až do doby jeho aktivace.
Celou tiskovou zprávu naleznete zde.

Aniž bych vás chtěl podezřívat, že právě teď sedíte u počítače s nelegální kopií woken, dovolím si vám pro jistotu a třeba pro vaše nezdárné přátele doporučit postup, jak si wokna můžete legalizovat, samozřejmě po zakoupení license. Mohli byste totiž propadnout zmatku a začít legalizaci naformátováním disku, čímž byste ztratili nejen data, ale i doposud nainstalované programy. Bohužel nemám následující postup ověřený, protože na mém počítači jsou legální Windows Xp Professional zakoupené s počítačem.
Takže jak na to, když budete v ruce držet originální média s tzv.Product Key. Není to až tak příliš prosté: je třeba se držet poněkud zmateného návodu, který poskytuje Microsoft na své stránce. Zde si zvolíte, jaký operační systém na svém počítači máte a budete dále provedeni dalším postupem jak na to. V případě Windows XP je ale návod poněkud neurčitý a nenalezl jsem zde nikde odkaz na to, kde lze získat onen tajemný program Windows Product Key Update Tool ( v textu návodu zmíněný jako...nástroj pro aktualizaci kódu Product Key systému Windows). Ulehčím vám to a na této adrese jej můžete stáhnout, pak nainstalovat a spustit. Vše bude pak jasnější. Případně se podívejte na článek Změna sériového čísla Windows XP, kde je v komentáři popsán i způsob, jak to udělat ručně přes změnu registrů. Což je ale jen pro zkušené borce.

Metoda likvidace nelegálních instalací woken, s kterou Microsoft přichází, zasáhne i domácí uživatele, kteří se nejspíše policie na základě udání či při náhodné razii nemuseli dosud obávat. Faktem je, že ceny tzv. studentských licencí pro práci doma jsou docela přijatelné. Dokonce je možné si se slevou 85% koupit i ugrade Windows za předpokladu, že máte řádně koupené například Windows 98. Pro zaměstnance firem, kteří mají doma druhý počítač existuje údajně možnost si ke každé licencované kopii jmenovaného produktu během platnosti smlouvy pro účely spojené s prací instalovat též druhou kopii na laptopu nebo desktopu. Platí to pro Office Office Professional,Office Premium, Publisher, Project , Visio Standard, Visio Professional, Visio Enterprise, Visio Technical a FrontPage. Neplatí to ovšem pro Windows samotné. Například firma Škoda auto poskytla svým zaměstnancům Office 2007 zdarma pro práci doma díky licenčnímu ujednání s Microsoftem.

Faktem je, že by se tak bohatá firma, jako je Microsoft, mohla dopracovat k rozhodnutí, že verze veškerých svých produktů uvolní pro domácí užívání zdarma, respektive jen za cenu médií podobně, jako to dělají někteří producenti antivirových programů. Nejspíše v "oholené" verzi a bez těch produktů, které jsou určeny k profesionální práci. Zjednodušeně řečeno: Windows + Office. S ohledem na téměř absolutní "penetraci" do firem a státní správy takový velkorysý dar světovému obyvatelstvu ale Microsoft nehodlá udělat a dál bude sbírat peníze i od těch, kteří používáním jejich produktů nevydělávají ani cent. Je přece krásné se tvářit jako dobrodinec lidstva a věnovat miliardy na pomoc těm, kteří si nikdy počítač nekoupí a o které se jejich vlády nepostarají. Že, pane Gates?
16.5.2008 11:10 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.