Václav Klaus opět stojí proti Bruselu.

Jak jste možná zaregistrovali, náš milý pan prezident se zase staví na odpor socialistické evropské "vládě". Tentokrát si dovolil opravdu příliš: vetoval tzv. antidiskriminační zákon, ačkoliv je naše malá zemička jedinou zemí Evropské unie, která takový zákon doposud nepřijala. A jak je jeho hanebným zvykem, zveřejnil své důvody v dopise, který napsal socialistickému předsedovi naší veledemokratické sněmovny. Zejména v něm zarputile tvrdí, že "Zákaz diskriminace je obsažen v Listině základních práv a svobod, konkrétnější ustanovení pak v celé řadě mezinárodních smluv, které mají přednost před zákonem, a v zákonech. Tento zákon je – ve své podstatě – spíše jakousi naučnou antidiskriminační příručkou, shrnující obsah dalších zákonů a mající cíl především ideologický a nikoli právní. K tomu však zákony určeny nejsou. Ty jsou určeny k tomu, aby přesně stanovily práva a povinnosti, nikoli k šíření osvěty.
Není žádným tajemstvím ani ospravedlněním, že tento zákon byl navržen a schválen jako povinná implementace směrnice Komise ES. Jako argument podle mého názoru tato skutečnost není na místě. Směrnice schválené Radou (společně s Evropským parlamentem nebo samotnou Evropskou komisí) jsou politicko-právními nástroji, které vyjadřují zájem na dosažení určitých cílů Unie v jednotlivých členských státech. Jsou závazné jen co do výsledku, zatímco formy a metody realizace těchto cílů zůstávají na rozhodnutí jednotlivých členských států. Státy jsou vázány povinností opatření zavést, ale nejsou vázány stanovením formy, jak to udělat.
"

Václav Klaus si dovoluje poučovat naše milé, národem tolik obdivované zákonodárce poučovat o lidských právech a dokonce tvrdí, že "Zcela nový a naší právní tradici dosud neznámý je princip přenesení důkazního břemene ze strany žalujícího na stranu žalovaného. Nové znění §133a, odst. 3 občanského soudního řádu: „Pokud žalobce uvede před soudem skutečnosti, ze kterých lze dovodit, že ze strany žalovaného došlo k přímé nebo nepřímé diskriminaci, ..., je žalovaný povinen dokázat, že nedošlo k porušení zásady rovného zacházení“, je naprosto absurdní. "
Absurdní je, aby nebohý, práva neznalý a odmítnutý zájemce o pronájem bytu musel před soudem dokazovat, že jej majitel odmítnul proto, že jeho rodina je rozvětvená, počet členů rodiny nejistý a příbuzenstvo v nedalekém spřáteleném zahraničí se jej chystá naštívit na dobu blíže neurčenou. Místo toho pronajal tentýž byt mladým manželům čekajícím narození dvojčat. Stejně tak nesmí nadutý šéf firmy odmítnout zájemkyni o práci sekretářky jen proto, že má nadváhu a vlasy nabarvené namodro. Právě antidiskriminační zákon musí zajistit, aby k podobným narušováním lidských práv nedocházelo!

Musíme tedy chápat rozhořčení naší milé ministryně pro lidská práva a národnostní menšiny Džamily, která spolu se svým stranickým šéfem Bursíkem tvrdí, že "Verze, kterou přijal parlament, je výsledkem několikaletého usilování o přijatelný kompromis a byla podpořena napřič politickým spektrem. Nejenže za absenci zákona hrozí ČR sankce od EU, ale bez tohoto zákona se občané ČR těší i menší ochraně před diskriminací kvůli věku, pohlaví, rase, národnosti, sexuální orientaci, zdravotnímu postižení či náboženskému vyznání než ostatní občané EU. Vetování zákona nás navrací o velmi podstatný krok nazpět vzhledem k evropské integraci a vrhá stín na naše úsilí o spolupráci v rámci EU."

Pramení snad onen Klausův tradiční boj s Bruselskými větrnými mlýny z jeho příslušnosti k Československé církvi husitské? Jsou tam někde kořeny jeho odporu ke snahám Evropské unie vybudovat z Evropy jednotný socialistický sociálně spravedlivý stát vedený dvěma největšími evropskými národy, Francouzi a Němci? Proč je tak zarputilým nacionalistou, když je zcela zřejmé, že v tomto století nepochybně dojde k rozplynutí českého národa v nové Evropě a český jazyk konečně nahradí univerzální jazyk anglický? Jeho politické názory jsou důsledkem deformace jeho myšlení způsobené životem v totalitní komunistické společnosti a tak není schopen se zařadit do proudu budovatelů nové Evropy. Rád bych mu na tomto místě a v této souvislosti vzkázal: buď dobrý, Václave a přestaň kazit naše společné dílo!
19.5.2008 09:40 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.