Komunisté už zase milují živnostníky.

Klement Gottwald se dopustil historické chyby, když nařídil po převzetí moci po únoru 1948 likvidaci drobných podnikatelů a živnostníků, ačkoliv ještě v roce 1946 sliboval živnostníkům jistoty v jejich podnikání. Dnešní komunisté jdou opět v jeho šlépějích:

KSČM vyjadřuje podporu především živnostníkům, kteří svoji činnost vykonávají osobně a "podnikajícím rodinám", tedy lidem, pro které je živnost hlavním pracovním poměrem, kteří, pokud přijdou o možnost svoji profesi vykonávat, ztratí živobytí. To se týká několika stovek tisíc našich spoluobčanů, kteří musí vynakládat značnou část svých sil k ochraně svých živností a prostředků před zneužíváním ze strany státu i před přímou kriminální činností místo toho, aby se mohli plně věnovat předmětu svého podnikání.
KSČM vychází z principu naprosté rovnoprávnosti všech vlastnických forem, ze zásady uznání práva osob na hodnoty nabyté poctivým způsobem, především jsou-li využívány k celospolečenskému prospěchu.
KSČM jako komunistické, důsledně levicové straně, jde ve vztahu k živnostníkům, malým podnikatelům, stejně jako ve vztahu k dělníkům, zemědělcům a ostatním produktivním zaměstnancům o nalezení společného zájmu lidí živících se vlastní prací a iniciativou.
Zdroj: VII. sjezd KSČM; Hradec Králové, 18. 5. 2008, Prohlášení VII. sjezdu KSČM k živnostníkům, malým a středním podnikatelům.

Pokud bychom věřili tomu, že dějiny kráčejí po spirále, nacházíme se dnes v bodě odpovídajícímu zhruba roku 1945 s tím rozdílem, že ve vládě ještě nejsou komunističtí ministři a předseda KSČM Filip není zatím místopředsedou vlády. Slibuje ale stejně jako Gottwald živnostníkům svoji podporu doufajíc, že zblbnou podobně jako v roce 1946 a budou volit jeho stranu jako "užiteční idioti". Možná, že po plánovaném převzetí moci opravdu nechce opakovat Gottwaldovu chybu a chce budovat socialismus s jejich pomocí. Vždyť i pantáta Paroubek změnil názor a slibuje živnostníkům, že nebude zavádět registrační pokladny. Rád by ale poněkud změnil kolo osudu: místo spojení komunistů a sociálních demokratů do jedné komunistické strany, jak to provedl Gottwald, Paroubek by chtěl levici spojit naopak pod vládou svojí ČSSD. Doufejme, že se mu to pro odpor komunistů nepodaří, že KSČM během několika let vymře na úbytě podobně jako lidovci a živnostníci se zemědělci konečně zvednou zadky a půjdou volit pravici. Komunisté si velice dobře spočítali, jaká to je volební síla a snaží se ulovit jejich hlasy. Jen to jejich prohlášení vypadá, jakoby jej sepsal ze záhrobí sám Kléma.
20.5.2008 10:40 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.