Přispějte Microsoftu na humanitární akce!

Jestliže jste se dívali v přímém přenosu na včerejší poněkud excentrické vystoupení, které předvedl již značně věkem jetý Steve Ballmer v posluchárně pražské VŠE, možná se ozvalo vaše svědomí při jeho odpovědi na otázku, čím se vlastně zabývá Bill Gates: rozdává své miliardy dolarů potřebným, hlavně dětem v Africe. A právě vy jste od Microsoftu nic nekoupili a používáte kradená wokna či něco jiného. Pak čtěte dál, jak umožnit Billovi ještě více rozvinout dobročinnost. Pokud se vaše svědomí neozvalo, nepokračujte ve čtení tohoto článku a věnujte se něčemu užitečnějšímu.

Microsoft už jistou dobu v rámci legalizace operačního systému umožňuje, že si můžete ke svému počítači koupit od kohokoliv tzv.OEM (Original Equipment Manufacturer) verzi Windows. Na jedné stránce Microsoftu se doslova píše:

"Pokud jste zjistili, že používáte nelegální kopii Windows a chcete tuto skutečnost napravit, doporučujeme vám zakoupit OEM licenci operačního systému Windows Vista nebo Windows XP v kamenných obchodech prodejců softwaru Microsoft nebo v on-line obchodech. Na stejném místě také můžete zakoupit krabicovou licence systému Windows Vista nebo Windows XP."

Na jiném místě se pak upřesňuje, že je možné na rozdíl od běžně stanovených pravidel Microsoftu nakoupit verzi OEM Windows Vista nebo XP právě a pouze v rámci legalizace i ke staršímu počítači. Jaký je vlastně rozdíl oproti tzv. krabicové (retail) verzi? OEM licence zůstává po celou dobu užívání produktu vázána na počítač, na který byla prvotně nainstalována. V případě výměny hardwaru nebo poškození či likvidace počítače, dochází k zániku licence. Pro krabicovou kompletní verzi s dokumentací toto omezení neplatí. Přesto vám doporučuji, abyste se v případě neúspěchu při opakování instalace OEM verze Windows na zásadně změněnou konfiguraci vašeho počítače obrátili na příslušnou telefonní linku Microsoftu o pomoc a jakmile se probojujete k lidskému operátorovi, je pravděpodobné, že vám bude předán nový aktivační klíč. Doporučuji nahlédnout do zajímavé diskuse k tomuto tématu. Stejné téma se probírá i zde.

A proč byste si měli rozmyslet, jakou verzi Windows koupit? Inu, MS Windows Vista Home Basic 32-bit CZ DVD - 1pk OEM stojí kolem 1600 Kč, totéž ve verzi krabicové MS Windows Vista Home Basic CZ DVD 4200 Kč. Takže jde v první řadě o peníze. Pokud nepočítáte s tím, že by váš počítač přežil asi tak čtyři roky, nemá smysl krabicovou verzi kupovat. Vlastně to nemá smysl nikdy: i když váš počítač za rok zahodíte a koupíte nový s další OEM verzí, stále zaplatíte dohromady za obě OEM verze méně, než za jednu krabicovou verzi. A protože právě teď můžete koupit OEM verzi bez počítače, není o čem přemýšlet. Pokud ovšem nejste zapřísáhlý nepřítel Microsoftu. Pak si pořiďte zdarma některou distribuci Linuxu. Něco málo o mých hrátkách s linuxovým SLAXem připravím na pondělí. Bude to o tom, jak vás může SLAX zachránit, když se vám zhroutí wokna.
23.5.2008 10:30 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.