Live CD Slax vám zachrání data po pádu woken!

Je to český produkt Tomáše Matějíčka a jedná se o operační linuxový systém Slax v tzv. Live CD distribuci. Jak říká autor ve svém rozhovoru pro Programujte.com, "Slax je kapesní operační systém. Běží z přenosného media, jako je CD nebo USB klíčenka. Hodí se především pro lidi, co s Linuxem pracují a chtějí v něm pracovat i na místech, kde to není možné, třeba v práci, ve škole apod. Tím, že se nemusí instalovat, se také hodí pro lidi, kteří si chtějí ten Linux vyzkoušet, aniž by museli „partišnovat“ (rozdělovat) disk."

Já k tomu dodávám, že může být i velmi užitečný pro nešťastného uživatele Windows, kterému wokna docela "lehly" a nemůže se dostat ke svým datovým souborům na disku. Pak stačí nastartovat z Live CD Slax a můžete zachraňovat co se dá. Stačí, když ihned po zapnutí počítače použijete nejspíše klávesu F9 a poručíte si boot z CD/DVD jednotky. V úvodu si vyberte uložení Slax do paměti. Urychlí to jeho chod a hlavně se vám uvolní vaše CD/DVD-R jednotka pro zápis zachraňovaných souborů. Pravým tlačítkem na ploše si můžete pomocí Configure Desktop, Display změnit Screen Size neboli rozlišení na vaši oblíbenou hodnotu, například na 1024x768. Pro vypalování souborů použijte integrovaný program K3B volbu New Data CD Project. Když si k vypalovačce K3B otevřete současně i program Konqueror a zvolíte Storage Media, můžete vaše soubory přetahovat přímo do okna projektu. Pak jen vyndáte z mechaniky CD Slax, vložíte prázdné CD-R a dáte OK. Můžete předtím upravit i vaši oblíbenou rychlost vypalování, případně zaškrtnout volbu Verify Written data.

Protože máte zhroucený počítač a vy se potřebujete nutně podívat na vaše maily, pak se na ně dostanete opět pomocí Konqueroru, samozřejmě za předpokladu, že k nim máte běžně přístup přes webmailovou službu. Pokud se vám Konqueror nelíbí, stáhněte si Firefox pro Linux, rozbalte si stažený soubor do libovolného adresáře na disk a vytvořete si pomocí pravého tlačítka na ploše pomocí Edit, Create New Link to Application ikonu, kterou Firefox spustíte. Příjemně mě překvapilo, že si SLAX naprosto bez mé pomoci našel můj modem od O2 a přístup na internet byl okamžitě po nastartování funkční. Stejně perfektně na jiném počítači zvládnul připojení přes kabelovku UPC. A jak to celé skončíte? Log Out, Turn Off.

Slax můžete mít také na USB flash disku. Stažení, popis pro stažení a vypálení Live CD či instalaci SLAX na USB najdete zde, na vypálení CD budete potřebovat program, který umí vypálit tzv. obraz disku neboli ISO soubor. Podrobné návody ke SLAXu najdete na Slax.org.
Další prameny o SLAXu: Linuxové aplikace ekvivalentní aplikacím pod Windows, Slax 6.0.7: Linux, který má 190 megabajtů, SLAX na USB.

V každém případě vám přeji, abyste rady z tohoto článku nepotřebovali. Ale jeden nikdy neví, kdy se váš počítač sesype, tedy kdy se wokna zhroutí ať už vaší zásluhou při nějakém experimentu nebo po útoku nějakého viru. Proto doporučuji si Live CD SLAX vytvořit a zkusit si to. Startem počítače z CD nemůžete nijak wokna ani obsah vašeho disku ohrozit a také získáte alespoň počáteční představu o tom, co to vlastně ten Linux je, když se o něm tak pořád někde mluví i píše.
26.5.2008 09:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.