Česká prasata čeká možná zářná budoucnost.

Miluje česká prasata...[Flickr.com]I dnes zůstaneme u prasat, tentokrát u těch skutečných. Čínská společnost Shanghai Maling v pondělí zahájila v Hrobčicích na Teplicku výrobu masových konzerv. Firma do vybudování závodu investovala 430 milionů korun, jde tak o zatím největší čínskou investici v České republice. Závod vyrobí až 10.000 tun konzerv ročně, což představuje roční tržby zhruba ve výši jedné miliardy korun. Na slavnostním zahájení provozu to řekl generální ředitel společnosti Qidong Heng. "V novém závodě plánujeme do konce roku 2008 zaměstnat až 150 lidí," řekl Heng. Ještě letos by se mělo vyrobit zhruba 4000 tun konzerv, v dalších letech by se pak měla naplnit maximální výrobní kapacita. Hlavními výrobky budou masové konzervy, u nás před převratem velmi dobře známé a oblíbené, vyráběné tehdy ovšem z čínských prasat za situace, kdy obyčejný Číňan neměl díky velkému Maovi co do huby: vepřový Luncheon Meat, vepřové ve vlastní šťávě a vepřová šunka. Konzervy budou prý především z českých surovin, na českém trhu ale skončí jen něco kolem 5 procent celkové produkce. Většina produkce bude směřovat na vyspělé trhy v zemích Evropské unie, do USA a zemí východní Asie.

Firma SHANGHAI MALING (CZECH) a.s. byla založena v roce 2006 jako dceřiná společnost čínské společnosti SHANGHAI MALING AQUARIUS Co., Ltd., která vyrábí a prodává konzervované potraviny již od 30. let 20. století. Nově kromě tradiční Maling bude uvedena nová produktová řada pod názvem Guding, pod kterou budou vyráběny další speciality typu hotových jídel jako je např. vepřové se sladkokyselou omáčkou nebo vepřové na kari.
V současné době firma hledá distributory výrobků pro trh v České republice a státech Evropské unie a dodavatele veškerých základních surovin pro produkci, tedy zejména prasat. Chovatelům prasat v Česku se tak možná nabízí nová perspektiva. Na českých polích se vypěstuje obilí, nechá se projít trávícím traktem českých prasat a ta se zapakují do konzerv, které nasytí hladové krky po celém světě. Z exkrementů zvaných kejda se vyrobí bioplyn a z něj elektrická energie! To přece za trochu smradu v české kotlině stojí, že? Říká se tomu globální byznys.

Budoucnost chovatelů prasat ale není tak růžová, jak by se mohlo zdát. Zákeřným nepřítelem chovů prasat je v současnosti syndrom multisystémového chřadnutí selat po odstavu (PMWS), který nejčastěji postihuje selata ve věku šesti až čtrnácti týdnů a chovatelům způsobuje velké ekonomické ztráty. České chovatele likvidují podle předsedy Agrární komory také levné dovozy masa ze zahraničí. A současné výkupní ceny masa jsou pro zemědělce tak nízké, že se jim nevyplatí do svých chovů investovat. Podle zemědělců i agrární komory chov vepřů pomalu zaniká, protože farmáři nemají z tohoto podnikání žádné zisky. Meziroční pokles stavů chovaných prasat se pohybuje kolem 9 procent. Stoupající ceny obilí vyvolané výrobou biopaliv zvyšují výrobní náklady nejen u nás. Chovatelé kvůli tomu loni na podzim demonstrovali před ministerstvem zemědělství a neúspěšně požadovali dotace miliardu korun z národních zdrojů. Nyní plánují několik setkání s ministrem zemědělství Petrem Gandalovičem, to první je naplánováno na 5. června. Takže dotace "z národních zdrojů". To je rozkošná formulace znamenající, že sice možná nestoupne cena vepřového na pultech až tak moc, ale vláda utrhne peníze daňových poplatníků pro chovatele prasat někde jinde. Třeba se "ušetří" na údržbě silnic, na zdravotnictví a důchodci se budou nadále pohybovat kolem hranice chudoby. Říká se tomu vytloukání klínu klínem.

Za tohoto stavu věcí mě připadá přinejmenším zvláštní, že čínský investor nasype peníze do továrny na vepřové konzervy právě do Česka. Buď jsou jeho manažeři naprostí idioti, nebo naopak vystihli, že mohou díky dotační politice Evropské unie právě u nás vyrábět lacino a na druhém konci světa prodávat draho. Otázkou tedy je, jakou výkupní cenu vepřového čínská konzervárna nabídne. Může dojít i k tomu, že nakonec ceny vepřového doposud diktované prodejními řetězci, půjdou nahoru a my jen budeme mlsně olizovat huby. A těch 150 i více zaměstnanců v konzervárně? Pravděpodobně to nebudou čeští občané, kterým se práce ve fabrice moc nelíbí. Tipuji spíše pár Poláků, nějaký ten Ukrajinec a Mongolové, kteří se rádi vypraví za prací do civilizované Evropy. Přeji krásný den a k obědu si dejte smažený řízek z českého prasete jako výraz podpory českým chovatelům prasat.
30.5.2008 10:45 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.