Titulek . . . .

Porucha WC na ISS bude snad už dnes opravena.

Astronauté z raketoplánu Discovery již připojili japonskou vědeckou laboratoř Kibo k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Oznámil to dnes americký úřad pro letectví a kosmonautiku NASA. Dnes se má posádka pokusit opravit porouchanou toaletu na ISS. ISS Space ToiletZáchod v sedm let starém ruském servisním modulu Zvezda má dva oddělené okruhy, na kapalný a pevný odpad. Porucha naštěstí postihla jen zařízení k odsávání moči. Posádka byla proto nucena improvizovat a nainstalovat na porouchaný záchod záložní zařízení s plastovými vaky. Raketoplán Discovery na poslední chvíli naložil a přivezl potřebné součástky na opravu toalety včetně speciální půlmetrové pumpy.

Zdá se, že mobilní WCS bude i do budoucna vážným problémem při cestování v kosmu. Představte si tu patálii, kdyby k podobnému problému došlo při cestě na Mars. Konstruktéři po současném incidentu jistě uvažují o instalaci více než jednoho WCS. Nelze vyloučit, že právě problémy s lidským metabolismem budou jednou z hlavních překážek cestování v mimozemském prostoru. Co dělají s exkrementy astronauti dnes na oběžné dráze? Ze stanice ISS je pomocí nákladních lodí Progress odvážejí zpět na Zemi. Přesněji řečeno, ruská loď při zpáteční cestě shoří v atmosféře a odpad se údajně rozptýlí někde nad Tichým oceánem. Při cestě na Mars by mohli astronauti tento odpad vystřelovat na dráhu končící ve sluneční peci. Ovšem za předpokladu, že mu dodají dostatečnou rychlost a správný směr. Jinak bude odpad obíhat navěky kdesi po planetárních drahách. Jinou možností je jistě autory scifi často zmiňovaná recyklace, kdy moč se předestiluje a zbytek se použije jako hnojivo v palubní zahrádce pro pěstování zeleniny. Nabízí se ale ještě jedno radikální řešení: pro cesty do vesmíru vytvořit kyborga s lidským mozkem vyživovaným uměle systémem podobným hydroponii. Pak by ten trapný lidský problém s exkrementy zcela odpadl.

Na závěr vám položím zajímavou otázku: co když je život na Zemi výsledkem biologické kontaminace odpady z kosmických lodí mimozemšťanů? Možná proto o nás nejeví přílišný zájem. Považují nás totiž za odporný oživlý odpad z jejich vlastního WC. Přeji hezký den. Bude lehce deštivo, ovzduší spíše připomíná skleník. A až půjdete ven, dávejte si zejména v Tichém oceáně ale i jinde pozor, zda na vás nepadá z nebe nějaký odpad ze stanice ISS. Bude totiž padat i poté, co se podaří oprava záchodu.
4.6.2008 10:20 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.