Bolavý zub Zelených.

"Okolnosti, za jakých Olga Zubová vzdala svou účast na volbě prezidenta, vyvolávají těžké podezření na politickou korupci," napsal Ondřej Kundra nedávno v (Respektu). Svojí neúčastí totiž přispěla zásadně k nezvolení kandidáta vlastní strany a pomohla tak ke zvolení Václava Klause prezidentem. Mediální pozornost poté vyvolalo, když ji předseda strany Martin Bursík označil v e-mailu, který nedopatřením poslal i samotné Zubové, za krávu. O celé věci nejprve lhal, ale poté přiznal, že onou krávou myslel opravdu Olgu Zubovou.
V současné době se několik místních organizací středočeských zelených nemůže smířit s účastí Vladimíra Zubova na krajské kandidátce. Vadí jim dřívější členství manžela poslankyně Olgy Zubové v ČSSD i jeho údajné schůzky s hejtmanem za ODS Petrem Bendlem. Bendl i Zubov ale setkání popírají.

Zubov: Obdivuje Bushe ale nemá rád americký radar.O ruském manželovi Olgy Zubové nemá dobré mínění Jan Borovička: "Tento člověk se jako občan SSSR dostal do bývalého Československa hluboko před rokem 1989. Vystudoval tu, oženil se a zůstal. Pro dříve narozené: něco takového bylo před rokem 1989 doslova zázrakem. Je také otázkou, zda pan Zubov v Rusku vůbec absolvoval povinnou základní vojenskou službu – pokud ne, bylo by to opět něco zcela neslýchaného. No ale ať to bylo tak nebo tak, Vladimir Zubov působil jako učitel dějepisu a ruštiny v Kutné Hoře, v 90. letech podnikal a nyní je znám jako malíř. Když se podíváte na jeho webové stránky, všimněte si, že má styky v nejvyšších politických kruzích.
Minulost pana Zubova je velice podezřelá a v souvislosti s nepochopitelným chováním jeho manželky mě napadá možná paranoidní otázka – nepracuje snad pan Zubov pro Rusko? A nepracoval pro něj vlastně celou dobu, co byl u nás? Prostřednictvím své manželky by měl nyní otevřenou cestu k informacím z nejvyšší politiky. Jak bylo vidět, mohl by ji i účinně ovlivňovat – např. dostat na Hrad Putinova oblíbence Václava Klause. A nepokouším se domyslet, co by se mohlo dít, kdyby se – chraň nás ruka Páně – paní Zubovová alias Zubová stala ministryní.
" (Spekuluje Jan Borovička na blog.idnes.cz)

Takže žádná politická korupce, ale mocná ruka sahající z Moskvy přes Kutnou Horu až do českého parlamentu? V sobotu ráno jsem sledoval rozhovor Olgy Zubové na ČT24 a nabyl jsem dojmu, že skutečně hraje nějakou podivnou hru, ale nehodlá přiznat barvu. Červená? Zelená? Nebo modrá? Ta určitě ne. Sdělila národu celkem jednoznačně toto: že vládní koalice je ohrožena, protože Topolánek hodlá podepsat smlouvu o radaru a to přece zelení odmítají. S radarem by snad souhlasili jen tehdy, pokud by byl od samého počátku součástí obranného systému NATO. Odmítači radaru jsou totožní s těmi zelenými, kteří odmítají Bursíka jako předsedu strany pro jeho pravičácké sklony. Vedoucí této stranické frakce by se ráda Zubová nepochybně stala. Či spíše už jí je. Zapojila se také do štafetové hladovky odpůrců amerického radaru.

Uvnitř strany je ale frakcí více. Jednu například vede herečka Eva Holubová, která stála za vznikem levicového manifestu a levicového křídla uvnitř SZ. Signatáři manifestu protestují proti sbližování Strany zelených s ODS a považují za svého "přirozeného politického spojence ČSSD a spolupráci s dalšími levicovými stranami a silami, zejména odbory". Holubovou poté za trest vyškrtli z kandidátky do Senátu a krajských zastupitelstev v Moravskoslezském kraji ústřední revizní komise SZ navrhla její vyloučení ze strany. Načež se Holubová sešla s Paroubkem. Zřejmě dojednat koaliční spolupráci zelených s ČSSD po příštích parlamentních volbách. Je dobré myslet včas na to, co bude zítra. Zrádci zelených ideálů táhnoucí dnes stranu do prava budou zavrženi a nastoupí levé křídlo. Po schůzce s Holubovou Paroubek naznačil, že její názory jsou mu blízké. "Jsem do budoucna připraven s takto formulovanou politikou Strany zelených spolupracovat," řekl. Zelení neboli melouni nám brzy ukáží svoje pravé rudé nitro.
6.6.2008 09:30 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.