Soukromá komerční československá televize Z1

Zpravodajsko publicistická televize Z1 přináší podle vlastního tvrzení do České republiky "...model komerční zpravodajské televize. Kontinuální informační servis odpovídá světovým standardům známým například z amerických stanic CNN a Fox News, britské Sky News, německé N24 nebo slovenské TA3."

Z1 připravuje vysílání také na mobilní telefony (DVB-H). Držitelem vysílací licence televize Z1 je česká společnost První zpravodajská, a.s. Jejím jediným akcionářem je slovenská J&T FINANCE GROUP, a.s.. Proto ten nadpis tvrdící, že je to televize "československá".

Podívejme se trochu podrobněji na majitele Z1. Říká se přece, že "koho chleba jíš, toho píseň zpívej". Cituji ze stránek firmy: "Skupina J&T se ve svých podnikatelských aktivitách zaměřuje na čtyři základní oblasti. Jedná se především o KORPORÁTNÍ INVESTICE, realizované zejména v energetice a strojírenství. Stejně důležitou oblastí působení skupiny je PRIVÁTNÍ BANKOVNICTVÍ a FINANČNÍ SLUŽBY. Úspěšná je J&T také v REALITNÍM DEVELOPMENTU, kde připravuje širokou teritoriální expanzi. Své působení skupina rozšířila i na další SLUŽBY, ve kterých se orientuje na zdravotnictví, leteckou business dopravu, média a sport."

Ale i na energetiku: slovenský miliardář Patrik Tkáč, spoluvlastník slovenské finanční společnosti J&T FINANCE Group, a.s. se chystá postavit v severočeských Komořanech novou elektrárnu za čtyři až pět miliard korun.

Slovenská skupina J&T Group a.s. se také stala majitelem luxusního hotelu Baltchug Kempinski v centru Moskvy.

J&T vlastní i 90procentní podíl v barbadoské offshore bance Bayshore Bank&Trust (BBT), která se zaměřuje na bohaté klienty zejména z Kanady. Co je to offshore společnost? Jedná se o společnost založenou v zemi, která při splnění určitých podmínek nebo na základě speciálního zákona upouští od zdanění příjmu této společnosti a většinou také od požadavku na předkládání daňového přiznání a auditu. Společnost je pak povinna platit pouze paušální roční daň (Franchise Tax), která se pohybuje řádově ve stovkách US$. Dalším důvodem je utajení: pro zajištění ochrany identity skutečného vlastníka se často používají jmenovaní (nominee) akcionáři a ředitelé. Osoba skutečného vlastníka tak zůstává v utajení pro jakoukoli třetí osobu mimo společnost. Má-li dnes skupina J&T offshore banku, může mít zanedlouho i offshore firmu, která například koupí České aerolinie, o které se zajímá, a daně ze zisků odplují na kamsi vzdálený ostrov.

Slovenská finanční skupina J&T je českým čtenářům známá především prostřednictvím fotbalové Sparty. Před lety vstoupila i na mediální trh, když koupila slovenskou zpravodajskou televizi TA 3, které se později zbavila. Následovala žádost o digitální licenci pro českou zpravodajskou televizi Z 1. Poté společnost J&T Media Enterprises koupila druhou nejsledovanější slovenskou komerční televize Joj, za kterou zaplatila nejen penězi, ale také prodejem TA 3. Proč se vůbec finančníci rozhodli podnikat v médiích, říká v rozhovoru pro DigiZone.cz zakladatel J&T Patrik Tkáč. Mimo jiné celkem nenápadně naznačil, k čemu chtějí televizní stanici Z1 v České republice využívat:"Co si pamatuji z působení v TA 3, dokázali jsme se občas přimluvit za to, aby někdo dostal prostor. To bylo maximum. Popravdě si ale nepamatuji, že bychom redakci říkali, co mají odvysílat. Ale když vám někdo zavolá a jste vlastníkem televize, tak nemůžete říct, že vás to nezajímá. Ale to přeci není o ovlivňování televize. Prostě zavoláte do redakce a zeptáte se, jestli by ten a ten člověk nemohl dostat prostor, aby něco vysvětlil. A v televizi se sami rozhodnou, jestli mu ten prostor dají. Nikdy jsme striktně neříkali, že někdo půjde na obrazovku."

Bude se tedy snažit Tkáčové otec Jozef a syn Patrik, jejich obchodní partneři a "nezávislí" zaměstnanci ovlivňovat českou veřejnost a zejména politiky prostřednictvím své soukromé televizní stanice Z1? Je možné o tom s úspěchem spekulovat a uvidíme, kdo se z českých politiků na Z1 bude pravidelně objevovat. Možná, že se vynoří varovné hlasy ze strany současné opozice, že má ODS konečně svoji televizní stanici. Tito závistivci by si ale měli uvědomit, že Z1 bude vždy sledovat soukromé zájmy pana Tkáče a spol a proto budou vždy otevřeni komukoliv, kdo jim právě teď nebo i v budoucnu bude prospěšný. Z "pravicové" televizní stanice se může snadno po příštích volbách stát mediální základna socialistů a dokonce i komunistů. Protože i oni mohou snadno televizní obrazovku využít k propagandě vlastních cílů. Politických i komerčních. Je tu ale jeden problém: bude se vůbec někdo na takovou stanici dívat? Inu, pokud ano, bude to dobrá investice. Pokud snad ne, nic se neděje. Firma prostě a jednoduše zkrachuje nebo se prodá nějaké jiné finanční skupině. Například PPF.

Zajímavé, místy až divoké konstrukce o cílech a zájmech skupiny J&T se můžete také dočíst v podivné kompilaci informací o společnosti Equity Holding, a.s. K tomu zveřejnila další informace společnost J&T ASSET MANAGEMENT, která sice není vlastníkem Equity Holding, ale pánové Jozef Tkáč a Ivan Jakabovič figurují v jejím vedení.

A na závěr: náš pan milý premiér Topolánek se zapletl s finanční skupinou J&T respektive s její leteckou společností ABS Jets poté, co s ní cestoval na dovolenou privátním letadlem. Více o tom píše například Týden. S plánovaným prodejem Ruzyňského letiště a Českých aerolinií to jistě ale nemá nic společného.
9.6.2008 11:30 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.