Gita má dnes svátek.

Je to ženské jméno znějící poněkud cizokrajně. Podle některých badatelů je jméno východního původu (iránské nebo indické). Je to osamostatnělá domácká podoba jména Margita (Markéta), které se k nám dostalo přes latinskou podobu Margarita. Staroindické maňdžárí znamená "pupen, perla", někdy také "silná". Podle jiných znalců se jedná o švédské jméno Birgita, Berit, které znamená "dcera Birgerova". Birger má význam ochránce. Domácí neboli zkrácené podoby pak jsou Bira, Bita, Gita, Birka, Birgitka. Švédská podoba jména je Birgitta, německá Birgit, Birgitta. Ať už je Gita odvozená od východní Margity nebo severské Birgity, je to jméno cizokrajné a v Česku se jím pyšní pouze 259 osob, nejspíše tedy žen. Proti nejpoužívanějšímu ženskému jménu Anna, které nocí hrdě k dnešnímu dni celých 151 558 žen, je to slabý výsledek. Ale zase je to jméno originální, nápadné.

gitASnad právě proto se je jako název internetového ženského portálu jej vybraly zakladatelky víceméně feministických a gender (pohlavně) zaměřených stránek ta-Gita.cz. Nemohly nazvat server Gita.cz, protože jim tuhle doménu vyfouknul doménový spekulant Roman Hassmann z Prahy 4, majitel několika prosperujících firem, například realitní kanceláře Reality 21. Bohužel na Gita.cz nedal vůbec nic, což se stává dosti často. Zakladatelky a zakladatelé internetové Gity na jménu ale trvaly a tak musely použít trik s předložkou Ta-Gita nejspíše proto, že se chtěly stát "silnou perlou" českého internetu.

A o čem vlastně Gita (správně gitA) je? Vznikla 1.9.2006 jako řada podobných projektů díky financováním z prostředků Evropského sociálního fondu EU (ESF-JPD3) a peněz z rozpočtu České republiky. 31.3.2008 peníze došly a tak redakce pokračuje pod patronací proFem o.p.s. na základě dobrovolnosti bez honorářů v naději, že se to snad časem nějak vyřeší. Inu, mají to feministky a gender specialistky těžké pravděpodobně proto, že muži ještě stále nepochopili, že by měli konečně svoji vládu předat ženám a žít spokojeně, v klidu a bez válek. gitA je tedy samozřejmě feministická, zastává se žen, matek a dětí, je mírně až hodně levicová, je proti radaru, je zelená. Jak samy redaktorky říkají, "Ambicí agentury je upozorňovat na stereotypy a bourat zažité předsudky. gitA do svých příspěvků cíleně vnáší genderově citlivý pohled na společnost. Redakční tým aktivně vyhledává opatření směřující k odstranění diskriminací, změnám způsobu myšlení a zavádění principu rovností šancí s cílem srozumitelně o nich informovat média i širší veřejnost. gitA kromě toho poskytuje mediální prostor ženským neziskovým organizacím, opomíjeným či znevýhodňovaným skupinám a jednotlivcům."
Do gitA píše zelená Jacques, Džamila i Čurdová z ČSSD. Na stránkách gitA také naleznete Genderový slovníček, kterého by se měly/i držet všichni pisálci i pisálky, to aby se vyvarovaly/i necitlivých mužských stereotypů. V článcích uveřejněných na gitA mě zvláště zaujalo zcela nové slovo pro ženy - hosty: množné číslo hostky, jednotné číslo hostka v článku Lenky Vrbové Sice vtipně, ale pořád dokola. To je průkopnický čin a doufám, že tento ženský tvar slova host bude zařazen do nového slovníku jazyka českého.

Tolik malý pohled do jednoho z mnoha feministických míst na českém internetu. Nepsal jsem dnes jen pro ženy, protože i mnoho mužů se počítá mezi feministy. Já sám jím přímo z pohledu přísně ideologického nejsem, ale ženy jsem vždy měl a stále mám rád a zajímá mě, jak ony vidí svět a jak by jej chtěly změnit k lepšímu. Protože bez nich by ten svět mužů byl samá nuda a jen a jen práce. Přeji proto všem dvěstěpadesátidevíti českým Gitám hezký svátek, neboť bude ještě stále teplo až vedro a tak se nejen Gity budou nejlépe vyjímat někde na plovárně.
10.6.2008 11:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.