Potřebujete druhou televizi do kuchyně?

Možná tam už nějakou máte hlavně na sledování pořadu Sama doma a chystáte se provést inovaci zejména kvůli blížícímu se vypnutí analogového vysílání. Potřebujete tedy moderní přístroj s digitálním tunerem a LCD monitorem. Je tady ale i druhá možnost: klasickou CRT "skleněnku" s úhlopříčkou 37-39 cm, kterou ale s integrovaným DVB-T tunerem neseženete, takže k ní musíte koupit i set-top-box (STB). Tahle druhá varianta vás možná vyjde levněji (1800 televizor + 740 STB), budete mít ale dva ovladače, dvě škatule a SCART kabel navíc. STB nikam nemůžete schovat, protože musí být v dosahu dálkového ovladače.

Takže zpět k té první variantě. LCD televizor s úhlopříčkou kolem 38 cm vybavený DVB-T tunerem nahrazujícím STB, nejlépe tzv.duálním tunerem pro příjem jak stávajícího analogového, tak i chystaného pozemního digitálního vysílání pořídíte už od 5000 korun, pokud netrváte na širokoúhlé obrazovce. Zabere také méně místa do hloubky. A jak nakupovat? Především si udělejte důkladný průzkum na internetu, který model by vám nejlépe vyhovoval i s ohledem na další parametry: zda trváte na stereozvuku, chcete duální nebo jen DVB-T tuner nebo si na něm dokonce chcete přehrávat DVD, což nabízejí ale jen ty klasické CRT televizory. A až budete mít vybráno, měli byste se na ten televizor jít někam podívat. To může být problém, protože na internetu se nabízí mnohem širší sortiment, než jaký můžete najít v kamenných obchodech, kterých už je dnes pomálu. Pokud tu "vaši" vybranou televizi nikde neobjevíte, nezbývá než to risknout a objednat ji na dobírku. V tomto případě nezapomeňte na fakt, že při nákupu přes internet máte možnost bez udání důvodu koupenou věc vrátit. Zákazník má právo podle paragrafu 53 odstavce 6 novely Občanského zákoníku č. 367/2000 odstoupit od smlouvy do 14-ti dnů od převzetí zboží. Z vámi zaplacené částky budou zpravidla oddečteny náklady na dopravu a balné, zaslání výrobku zpět dodavateli si budete muset také zaplatit.

Řada internetových prodejen má ale i kamenné obchody, ve kterých je možné si výrobek vyzvednout osobně a přitom zaplatit tzv. internetovou cenu. Koupil jsem takto nejen paměť do PC, ale i fotoaparát a set-top-box. Při té příležitosti si samozřejmě necháte výrobek i předvést a od objednávky provedené přes internet můžete případně odstoupit. To je ta nejlepší varianta, jak výhodně nakupovat přes internet. A při vybírání dodavatele hledejte pokud možno takového, který je členem Asociace pro elektronickou komerci (APEK). Na stránkách asociace najdete seznam obchodů. Přeji vám krásný slunečný den, nejlépe někde u vody nebo u sklenice vychlazeného piva. Nejlepší varianta je samozřejmě to pivo u vody.
24.6.2008 10:30 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.