Nástroj pro konfiguraci systému MSCONFIG.EXE a stávka.

Dnes to bude poněkud nesourodé. Začneme neutrálním a užitečným tématem. Nástroj Konfigurace systému (Msconfig.exe) automatizuje rutinní postupy odstraňování problémů, které pracovníci odborné pomoci společnosti Microsoft používají při diagnostikování potíží spojených s konfigurací systému. Je součástí systému Windows XP Home i Proffesional. Jestliže máte nainstalovaný i servisní balíček SP2, můžete si rozšířit možnosti programu Msconfig.exe o šikovnou kartu Nástroje, která je k dispozici po instalaci aktualizace Windows XP číslo 906569. Stažení aktualizace vyžaduje ověření pravosti vašeho systému.
Pomocí karty Nástroje v nástroji Konfigurace systému lze spouštět diagnostické nástroje. Karta Nástroje rovněž zobrazuje cestu a přepínače jednotlivých nástrojů. Chcete-li spustit jeden nebo více nástrojů uvedených na kartě Nástroje, klepněte na požadovaný nástroj a poté na tlačítko Spustit. Případně klepněte na požadovaný nástroj a stiskněte kombinaci kláves ALT+L.
Seznam nástrojů na kartě Nástroje lze přizpůsobit přidáním dalších nástrojů, změnou přepínačů příkazového řádku nebo oběma uvedenými způsoby. Změny v seznamu nástrojů lze provést pomocí aktualizačních služeb, jako je systém Windows Update nebo program výrobce OEM. Kartu Nástroje lze navíc přizpůsobit úpravou souboru Mscfgtlc.xml, který je přidružen k nástroji Konfigurace systému. Soubor Mscfgtlc.xml je třeba vytvořit ve stejné složce, ve které je umístěn soubor Msconfig.exe. Ve výchozím nastavení je soubor Msconfig.exe umístěn ve složce Windows\PCHealth\HelpCtr\Binaries. Změny v tomto souboru vyžadují oprávnění správce systému. Vytvoření tohoto konfiguračního souboru a úplný seznam všech funkcí a nástrojů je uveden i s návodem na spuštění programu Msconfig.exe na stránce pro jeho stažení. Doporučuji jej spouštět přes Start, Nápověda a odborná činnost, Nástroj konfigurace systému, Spustit nástroj Konfigurace systému, karta Nástroje.

Na další kartě nazvané Po spuštění můžete provést důkladnou kontrolu, které programy se automaticky spouštějí při startu počítače. Právě zde je můžete zakázat, zejména takové, které se nainstalovaly bez vašeho vědomí jako důsledek instalace nějakého programu a zbytečně zaclánějí v paměti či dokonce zpomalují činnost počítače. Najdete zde právě tzv. rezidentní programy z lišty rychlého spouštění (ikonky na dolní liště zcela vpravo dole). Pokud některý program vyřadíte zrušením zaškrtnutí, můžete nastavení příště změnit do původního stavu.

Tolik dnešní odborně vzdělávací čtvrthodinka. Včerejší stávkování bylo krásnou ukázkou toho, jak si některé zaměstnanecké skupiny našich občanů berou ostatní občany jako rukojmí. Zejména se to krásně projevuje v dopravě. Pradávná funkce stávky, která původně nutila zaměstnavatele zvýšit mzdy či snížit pracovní dobu nebo zlepšit pracovní podmínky a bezpečnost práce je ta tam. Stávka se stává prostředkem politického nátlaku opozice na vládu, tedy těch kteří nic nedělají a tak nemohou nic zkazit ale rádi by opět vládli a zmrvili co se dá. Je celkem jedno, kdo zrovna vládne a kdo je v opozici. Hlavní je, že se voliči pořádně rozčílí a příště budou volit stranu, která je právě v opozici. A tak pořád dokola. Říká se tomu demokracie.
25.6.2008 10:30 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.