Turnerovy deníky - propagace rasismu?

Nejprodávanější knihou za minulý měsíc se stala v internetovém knihkupectví Kosmas kniha nazvaná Turnerovy deníky od Andrewa Macdonalda, pravým jménem William Luther Pierce (*11.9.1933 – +23.7.2002). Tato společenská fikce napsaná v roce 1978 popisuje formou deníku povstání, po kterém bílá rasa převezme vládu v USA a na celém světě. Přibližuje myšlení příznivců současné extrémní pravice, mezi které patřil její autor. Cituji z předmluvy napsané autorem:

"Earl Turner, který tyto deníky psal, se narodil r. 43 před novým letopočtem (pnl) v Los Angeles. Tak se tehdy nazývala velká oblast na západním pobřeží severoamerického kontinentu, která dnes zahrnuje města Eckartsville a Wesselton včetně rozsáhlých venkovských oblastí. Earl vyrůstal v oblasti Los Angeles a vyškolil se na elektrotechnika. Po dostudování se usadil blízko Washingtonu, který byl tehdy hlavním městem Spojených států amerických, a pracoval ve výzkumném oddělení jedné elektronické firmy. Práce v organizaci se poprvé zúčastnil v roce 12 pnl. V době, kdy naše deníky rokem 8 pnl (1991 podle starého letopočtu) začínají, bylo Turnerovi 35 let a neměl žádnou životní družku.
Deníky zahrnují necelé dva roky z života Earla Turnera, ale přesto nám umožňují dobře poznat muže, jehož jméno je zvěčněno v knize mučedníků. Již jen z toho důvodu by jeho slova měla pro nás mít největší význam, protože za svých školních let jsme měli za úkol naučit se nazpaměť jména všech mučedníků zanechaná nám našimi předky v posvátné knize. Turnerovy deníky se nám dochovaly jako rukopis v podobě pěti zcela popsaných „hlavních knih“, vázaných v plátně, a několika stránek knihy šesté. Mezi listy jsou početné volně vložené přílohy a poznámky, které Turner zřejmě psal ve dnech své nepřítomnosti na základně a později je připojil k vlastním zápisům.
Turnerova zpráva byla objevena vloni spolu s množstvím dalšího historicky důležitého materiálu; nalezla je tatáž skupina historického ústavu pod vedením prof. Charlese Andersona, která již dříve odkryla východní velitelské ústředí revoluce v troskách města Washingtonu. Je tedy jen na místě, aby u příležitosti 100. výročí Velké revoluce byla zpřístupněna veřejnosti.
"

Kolem vydání a prodeje této knihy se zatím nerozpoutaly takové vášně jako kolem vydání Hitlerovy Mein Kampf před osmi lety, policie ale už zkoumá, zda nedošlo k trestnému činu hanobení rasy. V každém případě jsou nadšeni stoupenci extrémní pravice a především je spokojen nakladatel i všichni prodejci. Ti internetoví ale pravděpodobně nejsou nadšeni faktem, že se český překlad objevil ve formátu PDF na několika místech. Podle mého názoru je škodlivost Turnerových deníků přímo úměrná inteligenci čtenářově. Na zarputilého nácka může mít silně povzbuzující vliv, u extrémního humanisty může četba vyvolat silné zvracení už po přečtení pár řádků. Pokud se ve společnosti kolem vás o knize hovoří, přečtěte si z ní alespoň pár kapitol, abyste věděli, která bije. Jestliže vám autorovy postoje padnou do noty, jste na nejlepší cestě vstoupit do Národní strany nebo ještě raději do Národního odporu či přímo do NSDAP.
Doufám, že jste včerejší uragan přežili ve zdraví. Naši dva ježkové (ježek a ježka) se ukryli v garáži a chovali se nemravně, obě dvě chráněné ropuchy neznámého pohlaví zalezly pod schody a ještě teď odmítají vylézt. Slimákům to nijak nevadilo v plenění zeleniny, jsou to přece jen tupí tvorové. Dnes se údajně nic tak divokého nechystá.
26.6.2008 11:10 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.