Uprostřed léta je nejlépe koupit zimní pneumatiky!

Každý řidič si bude muset od podzimu pohlídat, jestli drážky jeho zimních pneumatik u osobního auta mají nejméně čtyři milimetry, u nákladních aut nad 3,5t pak nejméně 6 milimetrů. Jen tak se vyhne až několikatisícové pokutě za sjeté pneumatiky, protože ministerstvo dopravy ve své vyhlášce č. 202/2008 Sb. platné od letošního července více jak zdvojnásobilo současný limit, který stanovoval minimální hloubku dezénu 1,6 milimetru u všech pneumatik. Letních gum se nová úprava netýká. Ministerstvo změnilo technické podmínky v souvislosti s novou značkou "zimní výbava", která bude platit každoročně od 1. listopadu do 30. dubna. Značky budou umístěné nejenom na horách, ale také v některých úsecích dálnic, což znamená, že budete-li chtít jezdit po českých dálnicích, musíte si pořídit zimní pneumatiky! Na místní komunikace si tyto značky mohou umístit i obecní zastupitelstva. Vyhláška sice nezavádí plošně povinné vybavení automobilů zimními pneumatikami, ale kdo bude chtít jezdit bez omezení, ten si je stejně bude muset pořídit. Pokud by policie zastavila řidiče a zjistila, že na úsecích vybavených touto značkou jel na příliš sjetých zimních pneumatikách, bude mu hrozit na místě pokuta až dva tisíce korun a jeden bod za porušení příkazové značky. V přestupkovém řízení by kromě ztráty bodu riskoval řidič pokutu od 1500 do 2500 korun. Vyhláška stanovuje i možnost umístit pod značkou dodatkovou tabulku s uvedením požadované hloubky dezénu či odlišnou úpravou doby platnosti (!) a podle mluvčího MD ČR se nepočítá s trvalým umístěním značky „Zimní výbava“ na české dálnice, ale v případě nepřízně počasí bude značka použita na světelných tabulích (!). Použití zimních pneumatik může být nahrazeno sněhovými řetězy, ale jen v případech, kdy použitím řetězů nedojde k poškození vozovky.

Možná, že vás napadne otázka, co to vlastně jsou zimní pneumatiky? Odpověď je zde: Zimní pneumatiky jsou definovány pomocí vyhlášky č. 341/2001 Sb. o schvalování technické způsobilosti a o technických podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích, ve znění pozdějších předpisů. Ustanovení § 21 této vyhlášky stanoví, že jedním druhem dezénu pneumatik je dezén zimní, u něhož na bočnici pneumatiky je vyznačeno označení M+S nebo M.S nebo M/S nebo MS a terénní. Pramen zde.

Neváhejte proto a využijte prázdninové akce prodejců zaměřené na zimní pneumatiky a pořiďte si zimní pneu za akční ceny právě teď. Například Barum Polaris koupíte dnes za 550 - 700 korun včetně DPH. Kde jinde, než na internetu a doprava bývá při koupi dvou a více pneumatik zdarma. Slevy dosahují až 46 procent! (Viz příklad).
8.8.2008 10:25 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.