Zeman na Hrad!

Fan klub Miloše Zemana neboli jeho přátelé, jak se sami označují, si zaregistrovali minulý týden u ministerstva vnitra občanské sdružení Přátelé Miloše Zemana, jehož proklamovaným cílem je přispění ke kultivaci veřejného života. "Máme odsouhlasené stanovy. Nyní můžeme začít budovat organizační zázemí. Začneme těm, kteří se předběžně přihlásili, rozesílat přihlášky. A samozřejmě že budeme otevřeni přijímání přihlášek široké veřejnosti," informoval Právo exministr průmyslu Grégr. Koncem června dosáhl počet zájemců o vstup do sdružení pěti set. "Zájem narůstá, už převyšuje poslední informaci. Hlavně chceme počkat, až se přihlášky sejdou, abychom mohli dát přesnou informaci," řekl k tomu Právu Miroslav Šlouf.

Staří pardálové, kteří upadli v nemilost u pantáty Paroubka se rozhodli trochu zamíchat bahnem českého politického rybníka. Dalík se Šloufem a Topolánek se Zemanem se dohodli na tom, že přímá volba prezidenta, ve které by možná měl šanci ke znovuzvolení Klaus, se konat nebude, a tak pomalu ale jistě konají přípravy na uzavření druhé opoziční smlouvy. Nebo možná přímo na vytvoření koaliční vlády ČSSD+ODS po příštích volbách. A jako odměnu pro ČSSD společnými silami zaručí důchodci Zemanovi jeho vysněných pět let na Pražském Hradě. Není vyloučeno, že se chystají zamést do odpadkového koše zelené i proradné lidovce se svým lidově neoblíbeným Čunkem. Možná uzavřou i tajnou opoziční smlouvu s KSČM za nějaký ten post náměstků ministrů. Koneckonců, když jsou komunisté tak úspěšní v regionálních funkcích v řadě obcí, proč by se nemohli pomalu ale jistě proplížit i mezi vysoké státní úředníky. Zatím není jisté, kdo bude v nové koalici premiérem. Ale protože jej bude ještě jmenovat Václav Klaus, může to být zase někdo z řad ODS jako odměnu za slíbenou podporu Zemanova prezidentování. A co podniknout s Klausem? Ten svůj politický důchod ztráví nepochybně v Evropském parlamentu. Nejspíše jen jako řadový poslanec, který bude provokovat a viklat nepevnými základy při budování evropského superstátu.

Že je vám z toho všeho na zvracení? Nic si z toho nedělejte. Je to docela standardní evropská demokracie, jak ji evropští politici usilovnou prací vybudovali na troskách starých absolutistických monarchií. Jak sami s oblibou říkají, nic lepšího se nedá vymyslet, i když skoro nikdo z občanů není se stavem věcí spokojen. Občan se s tím ale snadno vyrovná: zanadává si na poměry, nacpe si teřich a vrazí do sebe pár piv při sledování sportovních utkání. Přesně podle starého římského receptu: chléb a hry.
9.8.2008 10:35 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.