Do čeho vlastně šlápnul Václav Klaus?

Těžko říci do čeho, spíše šlápnul na kuří oko spolku mezinárodních politiků, kteří přímo zbožňují, když mohou kdekoho nabádat k respektování všelijakých zásad, které si sami stanovili s cílem vmanipulovat slabší hráče tam, kam jim to z řady různých důvodů vyhovuje. A kteří sami tyto zásady nikdy nedodržují a tam, kde mohou, jednají z pozice síly. Rusko je podle nich velice nebezpečná země, kterou je třeba obklíčit sítí vojenských základen ať už z dílny NATO nebo přímo amerických. Což se pochopitelně Rusku nelíbí a reaguje tak, jak to ve své jisté primitivnosti a přímosti umí: vojensky.

Co vlastně napsal Václav Klaus tak trestuhodného, že se do něj kdekdo strefuje? "Začít vojenské dobrodružství, při němž ve velkém počtu umírají civilisté, je špatné a nepřijatelné vždycky, ale vyvolat něco takového právě teď, na okraji Evropy, v den zahájení olympiády, je nepřijatelné dvojnásob, i když jde o konflikt, jehož kořeny sahají staletí zpátky. V zodpovědnosti za vyvolání války je role gruzínského prezidenta, vlády a parlamentu neoddiskutovatelná a evidentně fatální," napsal mimo jiné včera pro deník Mladá fronta Dnes. Pokud jej chcete kamenovat, tak si laskavě přečtěte celý text, v jehož závěru říká: "Je alarmující a smutné, když vidíme, že zahraniční angažovanost nesleduje řešení útrap místního obyvatelstva, ale své vlastní strategické cíle. Kavkaz je však především domovem lidí. Neměl by nikomu sloužit jako záminka pro mezinárodní politiku."

Topolánek se nezmohl na nic jiného, než že přirovnal události v Gruzii zcela nepřípadně k vpádu "spojeneckých" vojsk do ČSSR v roce 1968. Podle Klause gruzínský prezident Saakašvili není ale prvním tajemníkem KSČ Dubčekem, přičemž použil přirovnání k situaci, kdy by Československo tehdy napadlo po druhé světové válce odtrženou Podkarpatskou Rus. Silně proamericky smýšlející ministr zahraničí Karel Schwarzenberg vidí stručně řečeno Klausův postoj jako jednostranný. Aby si spravil náladu a zvedl adrenalin Klausovi, tak na pátek pozval do Prahy kosovského ministra zahraničí Skendera Hyseniho. Tomuhle se říká mezinárodní politika? Nikoliv, je to jen politikaření a Klausovou chybou je, že se do této hry nechává vytrvale zatahovat. Měl by se více věnovat tomu, jak se žije v Česku, co vadí občanům a s čím jsou nespokojeni. Jakoby měl nečisté svědomí z toho, kterak se jemu jako federálnímu ministrovi financí a předsedovi vlády příliš nepovedl přechod ze socializmu ke kapitalizmu. Jenže po bitvě je každý generálem a kdo nic nedělal, také nic nezkazil.

Přeji vám krásný den, bude to jeden z posledních dnů hodících se pro návštěvu koupaliště, protože rána jsou už chladná a voda studenější. Jdu zalít zeleninu, žerou mě jí housenky v nebývalé míře, ale co bych neudělal pro zvětšení populace žluťásků a bělásků.
19.8.2008 10:15 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.