Mohlo by Rusko po 40 letech zopakovat rok 1968?

Berte to jako ryze teoretickou otázku a pokusme se na ní odpovědět. Tak především, Rusové by to měli tentokrát mnohem těžší. Za prvé by to měli k nám mnohem dále než v roce 1968, nemáme dnes s Ruskem ani kousek společné hranice a Ukrajina se netváří jako nějaký vojenský spojenec Ruska. Invazní letadla s lehkou obrněnou technikou by na Ruzyni ale byla o něco dříve, vojenská dopravní technika trochu pokročila. Na našem území se ovšem už nepořádají vojenská cvičení "spřátelených" socialistických armád. Právě přítomnost sovětských jednotek na našem území a na hranicích byla tehdy jedním z důvodů, proč bylo tehdejší Československo tak rychle, prakticky přes noc, obsazeno vojensky dříve, než si to stačily vlády Západu uvědomit. "Byla to elegantní a účinná operace," hodnotí dnes sovětskou invazi americký vojenský historik Edward Luttwak. "Podle sovětského postupu v roce 1968 by se dala napsat učebnice, jak překvapit protivníka," komentoval Luttwak situaci, ve které byly západní rozvědky nic netušící o dlouhodobé přípravě akce, do které bylo zapojeno 26 divizí Varšavské smlouvy.

V Česku dnes nevládne KSČ, i když je tu stále silná pátá kolona bývalých členů KSČ, StB i stávajících členů KSČM a dalších "nepřátel" našeho kapitalistického režimu. Nejsou ale na klíčových místech v armádě ani v policii či v tajných službách a tak by nemohli sabotovat jejich činnost. Snad.

V roce 1968 západní státy byly invazí především překvapeny, ale i kdyby o ní předem věděly, nic by nepodnikly. V tehdejším Západním Německu byly jen lehce vyzbrojené americké jednotky a západní politici v čele s vládou USA ctili dohody z konce druhé světové války o rozdělení Evropy na západ a východ. Kvůli nějaké směšné demokratizaci komunizmu v Československu něměli zájem se dostat do křížku s tehdejším Sovětským svazem.

A co dnes? Patříme definitivně na západ? Ano, jsme členy NATO a Evropské unie. Na našem území ale zatím nejsou žádné jednotky NATO a pokud tu bude americký radar, nebude to automaticky znamenat, že by nám při případném útoku odkudkoliv přišla americká armáda z Německa na pomoc. Ruští generálové se samolibě vyjadřují o tom, že by ten směšný radar zničila jejich letadla či rakety během několika desítek minut. Otázka spíše zní, proč by nás vlastně chtělo Rusko obsazovat. Nepředstavujeme pro ně žádné nebezpečí, kromě toho radaru. Pravděpodobně nemají zájem vyvolat třetí světovou jadernou válku podobně, jako si to nedovolil Chruščov při kubánské krizi v roce 1962

Takže vlastně můžeme být v klidu a nemusíme se ničeho obávat. Jsme i nadále jen hračkou v rukou velmocí a poslušným členem Evropské unie. Budeme dále vysílat vojáky do mezinárodních jednotek hasících lokální války a s Ruskem se budeme tak trochu i dále "kočkovat". Jednou jim budeme lát za jejich akce proti sousedním zemím, jednou jim zase budeme podlézat, pokud půjde o nějaký ten obchod a naše podnikatele v Rusku. Možná bychom se měli spíše obávat aktivit a vlivu ruských "podnikatelů" u nás doma, kteří se rekrutují především z bývalých důstojníků sovětské okupační armády a počínají si v některých městech, jako by jim patřila. Pracují samozřejmě i pro ruské tajné služby a libují si u nás, protože jsou v schengenském prostoru a mohou se pohybovat volně po celé Evropě, kromě Velké Británie, ovšem. Což mě připomíná, že se chystám koncem měsíce zase do Londýna, do té velké vesnice v zemi, která už také není tak velká, jako bývala. Inu, svět se mění a my s ním.
21.8.2008 10:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.