Tchajwanský Foxconn - otrokářská firma v Česku?

Nemáte náhodou počítač vyrobený ve Foxconnu? Oficiální zpráva hovoří o tom, že šest bývalých zaměstnanců Foxconnu má tuberkulózu, která se přenáší kontaktem. Ale může jich prý být i víc. Všech šest nakažených pochází z jedné ubytovny. První čtyři zaměstnanci, všichni mongolské národnosti, zde spolu také bydleli v jedné místnosti. Další dvě ženy blíže neurčené národnosti se pak s největší pravděpodobností nakazily právě od nich.

Vyšetření na tuberkulózu totiž zákon ukládá jen u žadatelů o azyl, nikoliv u dělníků s pracovním povolením. "Mongolců už tady teď naštěstí moc není. Myslím si, že je sem už nepřijímají. Nová várka cizinců teď přijela z Vietnamu," řekl Pardubickému deníku 40letý muž, který nechtěl být jmenován. S negramotnými zaměstnanci se prý již počítačová firma nedávno rozloučila. "To je pravda. Hodně Bulharů a Rumunů, aspoň těch, co neumějí číst, psát a nemají základní hygienické návyky, už tady není," potvrdil Pardubickému deníku další z tamních pracovníků.

Terry GouFoxconn patří k největším výrobcům elektroniky na světě. Nevyrábí pod vlastním jménem, ale na zakázku pro vyhlášené značky jako je například Dell nebo HP. Hlavním majitelem je Terry Gou. Rodina Terry Gou pochází z pevninské Číny, nicméně rodiče utekli v roce 1949 před strachem z komunistů na ostrov Tchajwan. Osobním vzorem je pro pana Gou Čingischán, legendární mongolský vůdce, který vytvořil největší říši v dějinách. Na pravém zápěstí nosí náramek z chrámu, který byl právě tomuto válečníkovi zasvěcen. A je připraven se stejně jako on dále bít o své místo na slunci. V Česku působí jeho firma od roku 2000 a dnes se dokončuje nový závod v Kutné Hoře údajně až pro 5 000 lidí. Firma hledá v tuzemsku ještě třetí továrnu.

Majitel Foxconnu, tchajwanský miliardář Terry Gou, si Česko oblíbil: u Kutné Hory koupil a zrenovoval zámek Roztěž za 30 milionů dolarů a k němu si nechal postavit ještě luxusní golfové hřiště.

Od výstavby závodu společnosti Foxconn si město i obyvatelé Kutnohorska slibovali mnohé. Nejvíce však vytvoření až pěti tisíc pracovních míst. Všechno je jinak. Firma Foxconn začala propouštět. První případ infekční tuberkulózy se objevil po pardubickém závodu také ve Foxconnu v Kutné Hoře. Nemocný zaměstnanec mongolské národnosti byl hospitalizován přibližně v polovině července. Od té doby jsou všichni, kdo s ním přišli do kontaktu, podrobováni pravidelným prohlídkám. "Je evidován případ onemocnění jednoho zaměstnance, který v Kutné Hoře pracoval zhruba devět dní. Nařídili jsme ihned protiepidemická opatření, která spočívají v dezinfekci prostor a předmětů v místnostech, kde osoba pobývala a lékařských prohlídkách lidí, kteří s nemocným byli v dlouhodobém kontaktu," uvedla vedoucí protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice Středočeského kraje Hana Šmejkalová. A co ty vyrobené počítače??? Nemohou v sobě obsahovat nakažlivou tuberkulozu? Firma o tom, že by přestala nabírat cizince z rizikových oblastí, zatím neuvažuje. Součástí vstupní prohlídky však bude test na TBC.

Na podnikání pana Gou je pozoruhodné, že když začala být pracovní síla na Tchajwanu drahá a zisky klesaly, přemístil svoje některé provozy do Česka s levnější pracovní silou. Tady jeho firma získala významné dotace pro zahájení výroby. Sliboval zaměstnat tisíce českých občanů, ale nakonec si manažeři jeho firmy vybrali z domácích jen kvalitní středoškolsky vzdělané pracovníky a pro práci cvičených opic u pásu na výrobu počítačů začali dovážet nejlevnější pracovní síly z Asie ze zemí, kam si zatím netroufá pan Gou investovat. A také je mnohem levnější dovézt pracovníky z Mongolska či odjinud do Česka, odkud se hotové výrobky rozvážejí po blízkém okolí v Evropě, a tady je zaměstnat za ubohou mzdu. A hlavně využít výhod investičních pobídek a státních dotací včetně daňových prázdnin, které zaplatí čeští daňoví poplatníci. Až bude trh naplněn, pracovní síla drahá a daňové prázdniny skončí, bude se cirkus pana Gou stěhovat dál na Východ. Možná, že jednoho dne tak skončí zpátky na Tchajwanu, který bude v té době již řádnou součástí Čínské lidové republiky. To bude ale asi pan Gou na odpočinku a bude si užívat golfu na svém českém zámečku Roztěž.

Další prameny na internetu: Pardubický kaleidoskop 2003, Výjimka ze zákazu veřejné podpory ve formě dotace, Investor roku 2007, Terry Gou, životopis, Tchajwan embasy: Magnát Terry Gou věnuje tchajwanské univerzitě obrovský finanční dar, HP a Foxconn - plány na výstavbu společné továrny v Rusku.

Nevím jak vám, ale mě se taková pobídková činnost našich státních úředníků příliš nezamlouvá. Nejspíše budu opět Člověkem v tísni označen za xenofoba, ale domnívám se, že by naše země neměla podporovat podobné podnikání zahraničních firem a dávat peníze vybrané od našinců na podporu zaměstnávání asijských nádeníků na území našeho státu. Investoři podobní magnátovi Gou svoje továrny dříve či později zruší a našemu státu zde zůstanou tisíce cizinců bez práce stojící ve frontě na sociální podporu. Je to celé vědomá lumpárna podplacených státních úředníků na všech stupních hierarchie nebo jen naivní státní "podnikání" dementních idiotů?
22.8.2008 10:50 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.