Saakašvili vyvolal konflikt pro získání finanční podpory.

Gruzínsky prezident Michail Saakašvili tvrdí, že vojenský konflikt s Ruskom způsobil zemi ve které vládne, škody v hodnotě dvě miliardy dolarů (34 miliard korun). Prohlásil to minulé pondělí v rozhovoru pro deník Financial Times. Kromě finanční pomoci na obnovu potřebuje Gruzie podle Saakašviliho i záruky pro investory, které může poskytnout Evropská unie a USA. Hospodářství prý potřebuje určitou "smysluplnou úroveň bezpečnosti", protože stav, kdy se budou investoři bát, že jejich investice zničí ruské tanky, je nepřijatelný.

Saakašvili tak přichází s novým konceptem, jak získat zdarma mezinárodní finanční a humanitární pomoc: vyvolat mezinárodní vojenský konflikt a pak požadovat nejen zajištění vojenské bezpečnosti příchodem mezinárodních sil, ale i štědré dotace z peněz daňových poplatníků zemí, které se nechají do takové mezinárodní hry zatáhnout. Je třeba jen vyhlašovat hesla o ochraně demokracie, lidských práv, životů občanů a zastavení agresora. Nepopírám, že Rusko v Gruzii předvádí svoji agresivní mocenskou politiku a že ruská armáda nemá co dělat na území Gruzie. Je třeba se ale zamyslet nad tím, zda neměl Saakašvili vše předem promyšlené s cílem získat darem finanční zdroje, zřejmě i pro svoji osobní potřebu. Termín pro zahájení útoku na odštěpeneckou jižní Osetii si promyšleně vybral na den zahájení olympiády. Teď je na vás, abyste platili za to, že jsem se dal na vaši stranu, že chci z Gruzie udělat americkou vojenskou základnu a že chci střežit tok nafty z Ázerbajdžánu pro USA a Evropskou unii, vzkazuje. A je zřejmé, že se mu vše daří. Peníze na zbraně a potraviny se už chystají.

Podle našeho milého ministra zahraničí by se dárcovská konference pro Gruzii, kterou chce na pomoc této konfliktem poničené kavkazské zemi uspořádat bohatá česká vláda, mohla uskutečnit ještě do konce letošního roku. Sdělil to národu v nedělním pořadu České televize Otázky Václava Moravce osobně pan Karel Schwarzenberg. Prohlásil, že "dvakrát dává, který rychle dává". Dokonce by byl rád, kdyby dárcovskou konferenci nepochybně organizovanou podle nejnovějších metod fundraisingu organizovala Česká republika. "Doufám, že to bude v Praze," řekl a zajisté si již představoval, jak bude osobně konferenci řídit. Česká vláda mezitím už rozhodla, že pošle Gruzii z peněz daňových poplatníků 150 milionů korun. Tyto peníze, rozložené do tří let, jsou určeny na obnovu zničené infrastruktury. Není jasné, zda to bude infrastruktura pro civilní obyvatelstvo nebo pro armádu. Zatím jsme do Gruzie dodávali za hubičku jen samé těžké zbraně. A ty Saakašvili pro svoje vojáčky nutně potřebuje, aby pohlídali bohatým západním investorům jejich investice. Budou jistě potřeba i elektrárny a tady by mohl pomoci náš ČEZ, který dociluje tak skvělého zisku díky všem obyvatelům naší milé malé zemičky. Už dnes vaše elektrické boilery a ostatní spotřebiče pomáhají ČEZu kupovat nebo budovat elektrárny v zemích jako je Polsko, Bulharsko, Srbsko. Přeji vám krásný sluneční den a začněte si šetřit na zaplacení mohutného a silného elektrického proudu, protože zima prý bude tuhá.
Související článek: Srovnáváte ruské tanky v Gruzii s invazí do ČSSR v roce 1968?
27.8.2008 10:10 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.