Nezachrání vás fakt, že vámi přejetý chodec byl opilý!

Za nehodu na přechodu může řidič a to i když na vyznačený přechod vkročí bez rozhlédnutí podnapilý chodec. Konstatoval to Nejvyšší soud ve svém rozhodnutí číslo 3 Tdo 592/2008, ve kterém odmítl dovolání obviněného řidiče motocyklu. V rozhodnutí se mimo jiné sice říká, že "nalézací soud, tak ani odvolací soud nevzaly v potaz chování poškozeného, který se po přechodu pro chodce pohyboval nevšímavě k dané dopravní situaci a navíc ve stavu po požití alkoholu (0,85 promile). Při zachování potřebné opatrnosti měl přitom možnost zabránit střetu již tím, že by se včas rozhlédl a do koridoru jízdy motocyklu nevstupoval."

Na dalším místě rozhodnutí se ale pak konstatuje :"Odvolací soud podle státního zástupce správně zdůraznil, že řidič je povinen chodci umožnit přejití vozovky po přechodu pro chodce nejen v situaci, kdy se již chodec nalézá na tomto přechodu, ale dokonce i v případech, kdy sice ještě do vozovky nevstoupil, avšak z jeho chování je zřejmé, že tak hodlá učinit. Jinými slovy každý vyznačený přechod pro chodce od řidiče předpokládá maximální pozornost, včetně – pokud to situace vyžaduje – zpomalení rychlosti jízdy či zastavení."

V rozhodnutí najdete i další podstatný závěr: "že se poškozený po přechodu pro chodce pohyboval zleva doprava (ve směru jízdy dovolatele) plynulou chůzí a ke střetu s motocyklem došlo teprve až poškozený přešel cca dvě třetiny délky uvedeného přechodu. Zároveň nebylo zjištěno, že by ovlivnění alkoholem mělo jakýkoliv vliv na způsob jeho chůze v tom smyslu, že by jeho chování bylo obtížně předvídatelné (zmatené apod.). Jak správně zdůraznil odvolací soud, poškozený především neporušil povinnost chodce vyplývající z ustanovení § 54 odst. 3 zákona č. 361/2000 Sb., podle něhož chodec nesmí vstupovat na přechod pouze bezprostředně před blížícím se vozidlem.".

Na četná závažná poranění hlavy týž den po převozu do nemocnice chodec podlehl. Obviněný řidič byl podle § 224 odst. 2 tr. zák. odsouzen k trestu odnětí svobody v trvání osmnácti měsíců, jehož výkon mu byl podle § 58 odst. 1 tr. zák. a § 59 odst. 1 tr. zák. podmíněně odložen na zkušební dobu v trvání dvaatřiceti měsíců. Podle § 49 odst. 1 tr. zák. byl obviněnému současně uložen trest zákazu činnosti spočívající v zákazu řízení motorových vozidel na dobu čtyř let a šesti měsíců. Výrokem podle § 228 odst. 1 tr. ř. soud uložil obviněnému povinnost zaplatit poškozeným náhradu škody, a to P. P. ve výši 240.000,- Kč, J. P. ve výši 240.000,- Kč a I. B. ve výši 255.570,50 Kč.

Mějte tedy oči na šťopkách a jezděte defenzivně, očekávejte za každým autem stojícím nejen před přechodem chodce lhostejného ke svému životu a to střízlivého nebo opilého. Pokud někoho zraníte nebo dokonce zabijete, bude zákon vždy na straně poškozeného. Pozoruhodné je u citovaného rozhodnutí Nejvyššího soudu konstatování, že řidič má před přechodem zastavit a umožnit chodci přejít přes silnici i tehdy, když jenom stojí na chodníku u přechodu a tím naznačuje, že má v úmyslu se dostat na druhou stranu. Nezastavujte proto před přechodem jen tehdy, chcete-li si v klidu prohlédnout ladnou chůzi krásné srnky či srnce (dle vašeho pohlaví či orientace), ale i když se na obrubníku potácí opilec s cílem přebrodit tu řeku aut. I vy můžete být jindy oním chodcem či bezbranným opilcem ohrožovaným vraždícími maniaky-motoristy. Pokud byste však chtěli spáchat sebevraždu a zajistit tak finančně rodinu, uzavřete si nejméně půl roku dopředu životní pojistku a můžete doufat, že vaši pozůstalí dostanou ještě pár set tisíc korun odškodného navrch. Je to určitě lepší varianta, než se jen tak bez ničeho jít utopit. Mějte ale i tehdy na mysli, co připravíte za osud tomu řidiči, kterému se podaří vás úspěšně zabít. Přeji vám hezký den a jízdu bez nehod. Dnes a až do konce prázdnin bude počasí vhodné pro koupání, tak neváhejte.
28.8.2008 10:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.