Londýnské listy II-6: teroristi u pumpy.

Firma Electronics Arts věnovala 20000 liber na bohumilý účel: v jedné pumpě u Finsbury Parku kousek od nás se v pátek odpoledne rozdával zdarma benzin. Při současné ceně, která se pohybuje kolem Ł1.15 za litr (35.50 Kč) není divu, že se v krátké době vytvořila u pumpy a v okolních ulicích nepřehledná zácpa více než 500 aut. Akce byla uspořádána na podporu prodeje počítačové hry Mercenaries 2: World in Flames. Pumpa byla "násilně obsazena" sličnými modelkami ve vojenském munduru vyzbrojenými samopaly a kulomety. Každý řidič měl hlídkou povoleno natankovat pohonné hmoty v hodnote 40 liber. Dopravní chaos ovšem značně rozlítil místní obyvatele, kteří zalarmovali poslance. Lynne Featherstone, městská radní za Hornsey & Wood Green (liberální demokratka) k aféře rozčileně prohlásila toto: "Snažit se organizovat ve 'venezuelském' stylu protesty proti cenám paliva a vyvolávat tak nepokoje v ulicích Londýna je zcela nezodpovědné a vyloženě nebezpečné. I když tu pár šťastlivců dostalo zadarmo benzin, stovky místních obyvatel musely čelit utrpení. Zaslouží si omluvu, protože jsou obětí takovéhle kaskadérské pitomosti navíc podporované médii." Akce splnila svůj účel: byly jí plná nejen britská média.

Když si tak natírám svět na modro, nejraději si zapnu Chill. Je to digitální rádiová stanice zřízená jako záchranka pro pomoc lidem, kteří jsou unaveni dnešním shonem, hlukem na ulicích a hlučnou hudbou řvoucí ze všech stran. Chill-out je slangový výraz "uklidni se, relaxuj". Chill hudba je pomalá, klidná až uspávající hudba vhodná pro relaxaci a odpočinek. Také se někdy používá výraz "soft-techno" nebo "smooth electronica". Chill byla spuštěna v roce 2005 v rámci digitálního rozhlasového vysílání (DAB) v Británii. Vysílá také on-line streaming na adrese www.helpmechill.com ve formátu pro Window Media Player. "Jsme tady, abychom vám pomohli ke klidu," je heslem stanice, která by se hodila i u nás v Česku. Randálu a hlučných reklam je na všech frekvencích víc než dost.

Jeden posluchač tuto stanici popsal jako "Tai Chi pro vaše uši." Hrají se zde například skladby Air ,Badly Drawn Boy, Beth Orton, Corinne Bailey Rae, Fatboy Slim, Faithless, Goldfrapp, Groove Armada, Jack Johnson, Lemon Jelly, Moby, Morcheeba, Mylo, Norah Jones, Nouvelle Vague, Portishead, Radiohead, Röyksopp, Sigur Rós, Ulrich Schnauss, Urban Myth Club, Zero 7 a další z tohoto soudku. A neobjevil jsem žádné mluvené hnusné reklamy na automobily, vložky, televizory a jiné věci, bez kterých nemůže prý tento svět existovat. Online je můžete pustit také jako stream na mediaweb.musicradio.com. Je to radio "pro uklidnění", výborně se při něm uspávají děti i dospělí. Jdu nahoru do své dílny a ještě stále budu natírat svět na modro. Chill... Ale nedávejte si k relaxaci Bavarian Dunkel Weissbier a ještě ke všemu černé. Je to hrůza.
8.9.2008 10:30 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.