Londýnské listy II-9: zelené osvětlování.

Dárek od PhilipseMilion třistatisíc domácností po celé Británii dostalo v dnešní poště balíček obsahující čtyři úsporné kompaktní zářivky Philips (2x40 W a 2x 60W). Být "zelenou" firmou je totiž ve Velké Británii velká móda a téměř nutnost. Společnost British Gas - Your energy experts - tak ve spolupráci s firmou Philips připravuje Brity na dobu, kdy bude zakázáno klasické žárovky prodávat. V Austrálii se klasické žárovky přestanou prodávat v roce 2010, Británii to čeká od roku 2012, což je termín stanovený i Evropskou komisí.

Jedni ekologové toto tažení proti klasickým žárovkám podporují (Bursík také...), jiní zase tvrdí, že úsporná zářivka v sobě ale obsahuje tranzistory a další jedovaté látky, které se budou uvolňovat do životního prostředí při nerespektování odborné recyklace. Odborníci přes světelné zdroje zase namítají, že směr vývoje půjde cestou žárovek vyrobených z LED diod, které prý vykazují životnost kolem 100 000 hodin provozu, což odpovídá více než jedenácti letům nepřetržitého svícení.

Jedno je jisté: "ekologické" zářivky jsou a budou řádově dražší a jejich výdrž není nijak výrazně vyšší, dokonce je nižší tam, kde se světlo neustále zapíná a vypíná. Jejich zavádění metodou "darů" od dodavatelů energie či akcí podporovaných finančně státem z daní daňových poplatníků nepochybně přinese především zisk výrobcům a prodejcům. Nátlak na jejich zavádění je nejprve psychologický - nejste dostatečně zelení, pokud tyto zářivky nemáte i na WC - a později metodou zákazů výroby klasických žárovek. Řeči o tom, že se tím ušetří elektrická energie jsou jistě pravdivé. Vtip je v tom, že koncový spotřebitel neušetří žádné peníze, jak je zdůrazňováno, protože cena elektřiny roste prudce nahoru. Takže její výrobci jí sice prodají o něco méně, ale za stejné či větší peníze. Ušetří si tak zásoby uhlí či plynu na pozdější dobu, ale o zisky nepřijdou. A spotřeba může zavedením zářivek do domácností a kanceláří dokonce paradoxně stoupnout: po zjištění, že jejich vypínáním a zapínáním se brzy zničí, budou se nechávat svítit celé dny i tam, kde to nebude potřeba.

Na závěr výsledky bádání a práce zlatých českých ručiček a hlavně chytré hlavy: návod jak opravit kompaktní zářivku, která přestane svítit. Jeho autor, pan Pavel Růžička je skutečným odborníkem a průkopníkem, který poskytuje nezištně výsledky svého výzkumu internetovému společenství. Elektroničtí kutilové mají naději, že budou svítit ještě levněji, než my ostatní. Zdravím vás z deštivého leč teplého Londýna, kde jsem dnes ráno slyšel štěkat opravdového psa a mňoukat kočku, která se ho bála. Přece jenom tu nějací domácí mazlíčkové jsou.
11.9.2008 11:30 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.