Letem internetovým světem: konverze a blikání.

Protože jsem se ještě neseznámil s místní politickou i jinou situací, podívejme se dnes na pár objevů zajímavých míst a informací, které jsem jen tak mimochodem našel na internetu při svém pobytu v Londýně.

Ondra Bitto ve svých radách na serveru Jak na počítač doporučuje adresu www.zamzar.com, kde můžete využít online službu převodu souborů z jednoho formátu do druhého, aniž byste si pro tyto účely zahmyzili počítač nějakým dalším programem. Vstupní soubor může být velký až 100 Mb nebo můžete bez poplatku konvertovat měsíčně jen 100 MB? Nebo dokonce jen 100 MB celkem? To není z návodu zcela jasné. Podobnou možnost konverze souborů nabízí služba na artofsolving.com, kde se nemusí zadávat mailová adresa, i když jednotlivý soubor nesmí být delší než 2 MB. Asi bych touto cestou nekonvertoval soubory s důvěrným či jinak choulostivým obsahem. pro takové účely je jistě vhodnější si nějaký ten konverter koupit.

Na zajímavé téma proč poblikává vypnutá kompaktní zářivka jsem narazil v jedné diskuzi na elektrika.cz, což je docela hodnotný zdroj informací pro kutily elektrikáře. Překvapilo mě, že se něco takového vůbec může dít, ale je to tak. Za jistých okolností se může úsporka postupně nabít a vybít, při čemž blikne. Pokud se vám tedy něco podobného děje, pak zde jsou shrnuty možné příčiny a náprava:
 1. Máte ve vypínačích doutnavky, jejich vyjmutí by mělo problém vyřešit. Taky lze řešit paralelně zařazeným odporem k žárovce (tohle radši nezkoušejte).
 2. Daný světelný okruh je chybně spínán (fáze jde k žárovce, rozsvěcuje se připojením "nuláku")
 3. Souběh kabelů různých okruhů a z toho plynoucí vliv indukce - někdy pomůže výměna zářivky za jiný, kvalitnější typ.
 4. Nová instalace, která je ještě vlhká - tady pomůže čas.
 5. Občas pomůže i výměna vypínače za jiný typ.
Pokud jde o nové typy, tvrdí se v jiné diskuzi tamtéž na stejné téma: "Pořídil jsem úsporky Philips Master 23W a Philips Pro 15W (dle výrobce jsou určené pro časté spínání, takže na schodiště ideální). Vypínače na schodištích mají orientační doutnavky, což je při hledání vypínače ve tmě velice praktické, takže se jich nehodlám vzdát. Úsporky Philips Master neblikají a s doutnavkou nemají žádný problém. Opačná situace je u Philips Pro, které blikají v intervalu cca 3 sec. - po vypnutí blikají intenzivněji, po pár minutách se blikání ustálí na menší intenzitě světla, interval je stále stejný." Tolik tedy o blikání. Koho z vás tento problém trápil a pomohl jsem vám jej vyřešit, bude jistě zase o něco šťastnější. Přeji hezký den, ty krásné teplé a slunečné už nejspíše tento rok skončily.
16.9.2008 11:30 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.