Jak se stravují Britové?

Odpověď je jednoduchá: velice nezdravě. Možná právě proto si britští mužové hledají často manželky v Česku, Indii nebo Japonsku. Slibují si od tohoto životního kroku, že nejen jim, ale i budoucím dětem bude tato importovaná žena dobře vařit. Zcela náhodou jsem nedávno narazil na diplomovou práci Evy Vávrů, absolventky Masarykovy univerzity, fakulty sociálních studií, katedry enviromentálních studií s názvem Jídlo z blízka jako prvek ekonomické lokalizace. Cituji: Diplomová práce se zabývá významnou praktickou odnoží ekonomické lokalizace, hnutím za tzv. jídlo z blízka. Myšlenkou jídla z blízka je „místní jídlo pro místní občany“, neboli produkce, distribuce a spotřeba potravin založená na místních zdrojích pro místní obyvatele. Koncept jídla z blízka je popisován ve dvou relativně odlišných, britských a českých poměrech. Velká Británie má díky zázemí řady organizací aktivní hnutí, založené na spolupráci, dobrovolnictví, komunitě. V České republice žádné aktivní hnutí za jídlo z blízka nepůsobí, ale i zde lze nalézt téměř všechny formy jídla z blízka jako ve Velké Británii. České poměry však mají oproti britským tradici v samozásobitelství, které je oceňovaným prvkem nepeněžní sféry, a které lze považovat za důležitou součást jídla z blízka.

Stojí za to si přečíst diplomku celou, autorčiny závěry se budou líbit nejen zastáncům zdravého stravování, ale i ekologům bojujícím proti nesmyslnému převážení zemědělských surovin a z nich vyrobených potravin z jednoho konce světa na druhý. Tato doprava nejen ničí životní prostředí, ale náklady na ní často tvoří větší část ceny potravin.
17.9.2008 11:30 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.