Občanstvo stále nechápe, co je to ta digitální televíze.

Moji přátelé pracují většinou v oblasti IT a ti to samozřejmé chápou (tedy doufám). Včera ale zazvonila naše domovní náčelnice (jsme panelák privatizovaný jako sro do rukou původních nájemníků), zda nebudu protestovat proti záměru spojit naše investiční úsilí se sousedním domem ve věci rekonstrukce společné televizní antény pro účely digitální televize. Stručně jsem jí informoval, že je mi to putna, neboť mám parabolu, ale že když taková společná anténa přivede digitální vysílání ke mě do zásuvky, nevylučuji, že ji třeba v budoucnosti nepoužiju, například v kuchyni. Teprve když odkráčela spokojeně k dalšímu bytu mě došlo, cože to mlela při svém odchodu: že to přece bude výborné, když si nebude muset každý pořizovat ten "setobox". Tak to je krásná ukázka toho, jak se spolku vedoucímu Českou televizi naprosto nedaří obyvatelstvo informovat o tom, co je čeká nebo už dokonce potkalo (v Praze byl snížen výkon vysílače analogového kanálu ČT2) při přechodu na terestriální digitální vysílání. Ta dobrá žena žije evidentně v bludu, že postačí nová společná anténa a ona bude spokojeně přijímat zdarma na svůj letitý televizor nejen svou oblíbenou Novu, ale dokonce i ČT24 a další nové nevídané kanály jako Z1 či křesťanský Noe.

Nepamatuji se, že bych kdy ve vysílání ČT viděl jakýkoliv smysluplný informační pořad, který by i naprostému technickému pablbovi vysvětlil, co musí udělat on a případně majitel domu pro to, aby mohl to slavné digitální vysílání sledovat. Kromě upozorněních na existenci webových stránek ČT, kde je prý vše uvedeno v naprosté podrobnosti i pro úplné laiky. Co si počne ona více než polovina občanů, kteří se k internetu nedostanou doma ani v práci, zřejmě nikoho netrápí. Faktem ale je, že nestuduji týdenní program ČT dopředu a nepátrám po takových pořadech, možná už nějaké byly. Ale evidentně nezabraly.

Když jsem ale nahlédl do oněch stránek ČT na internetu, polil mě studený pot: ona dobrá žena se tam pravděpodobně podívala a přečetla si následující hraběcí radu (cituji):
Společnou televizní anténu lze pro příjem digitálního vysílání upravit v zásadě dvěma způsoby. Buď doplníme přijímače, které DVB-T vysílání převedou na analogové, nebo budeme rozvádět přímo signály DVB-T.
V prvním případě diváci nebudou muset dělat vůbec nic, snad jedině znovu naladit svůj televizor, ale toto řešení je poměrně nákladné. Co program, to přijímač a modulátor, takže nebude výjimka, když se pro jeden digitální multiplex takové řešení vyšplhá přes 100 tis. Kč. Diváci nemohou využít všech předností digitální televize např. elektronického programového průvodce (EPG).
Ve druhém případě vyjde bezesporu levněji (pro majitele STA určitě), když se prostřednictvím STA budou rozvádět přímo signály DVB-T. V takovém případě si ovšem diváci budou muset koupit vlastní set top boxy úplně stejně, jako kdyby měli individuální anténu (viz bod 2), a budou moci využít všech předností digitální televize.
Oba přístupy lze kombinovat a konkrétní řešení závisí na technickém stavu STA a kvalitě jeho jednotlivých komponent. Konkrétní způsob digitalizace STA je vhodné svěřit specializované firmě, která dokáže posoudit možnosti anténního rozvodu přímo na místě.
(konec citátu)

Zaujala jí s největší pravděpodobností ta první hraběcí rada za 100 tisíc a více peněz, kdy by se po domě šířily jen digitální programy převedené na analog. Majitelé televizorů s digitálními tunery by si ale neposlechli nic! Varianty "STA a jak na to" docela slušně popisuje firma AnteNet a nabízí (zřejmě jen v Praze) dokonce zdarma vypracování návrhu a předběžné cenové kalkulace úpravy systému STA pro příjem digitálního vysílání DVB-T. Doufám, že přesvědčím vedení našeho domu, abychom se dali právě touto cestou. Soukromě se domnívám, že nejlepší cesta je ta nejjednodušší: rozvést po domě stávající analog a současně digitální signál DVB-T. Kdo bude chtít hrát digitálně, tak si pořídí za cca 1000 Kč vlastní set-top-box (STB) nebo nový digitální televizor. Během pár let problém s STB odpadne, protože se konečně přestanou prodávat výběhové televizory bez digitálních tunerů.
Rozvádět základní digitální kanály převedené na analogové plus digitální signál pro STB plus starý analogový signál (pokud to vůbec jde???) znamená, že ti, kteří budou přijímat jen digitální signál, přispějí ze svých peněz i na investici do převodu DVB-T na analog pro ty, kteří z pohodlnosti či spíše z nevědomosti nemají zájem věc sami řešit. Dobročinosti se v takovém případě pochopitelně meze nekladou, vlastně jim tak zaplatí STB, které si tito spolumajitelé nebudou muset kupovat. Hlasování spoluvlastníků považuji v takovém případě za nezbytné.

Závěrem si dovolím upozornit na článek Stát radí, jak na digitální televizi s STA, který obsahuje sdělení Národní koordinační skupiny pro digitalizaci, jejíž technická pracovní skupina se rozhodla vydat veřejné stanovisko k problematice příjmu digitální televize přes STA. Přeji vám po dvoudenní pauze (chřipka) opět krásný sluneční den a v pondělí snad opět nashledanou.
26.9.2008 10:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.