Naši poslanci jsou jako ovce.

A pasou je legislativní dozorci z Bruselu, kteří kontrolují, jak poslušně bečíme podle jejich noty, jak plníme bruselská nařízení. Poslanecká sněmovna nedávno přehlasovala prezidentské veto novely zákona o chemických látkách. Tato novela se týká zavádění evropské směrnice o chemických látkách neboli tzv. REACH (the Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals). Prezident Václav Klaus zákon vetoval v srpnu s tím, že ho považuje za koncepčně chybný a s ohledem na možné přínosy i neúměrně nákladný. Při novém hlasování pro novelu zvedlo ruku 133 poslanců, zapotřebí jich bylo 101. Klaus již dříve o nařízení REACH prohlásil, že je to nejděsivější věc, která v EU vznikla. "Souvislost s ochranou zdraví a bezpečí občanů je přitom přinejmenším velmi sporná," odůvodnil prezident své rozhodnutí v dopise předsedovi Poslanecké sněmovny Miloslavu Vlčkovi.

Ministr životního prostředí Martin Bursík (SZ) přijetí českého zákona přivítal. "To veto bylo zcela nesmyslné - systém nakládání s chemickými látkami, známý jako REACH, platí v celé EU přímo, protože je dán nařízením. Novela zákona pouze uvádí českou legislativu do reality existence REACH," uvedl Bursík zřejmě lehce pobaven marným Klausovým vzdorem. Ministerstvo životního prostředí již dříve svoje stanovisko k prezidentovu vetu vyjádřilo v tiskové zprávě Vyjádření MŽP k vrácení zákona o chemických látkách Poslanecké sněmovně. Co je to vlastně to "nařízení"? Cituji z euroskop.cz:
"Nařízení. Nástroj právního řádu ES. Má obecnou platnost, je závazné ve všech svých částech a platí přímo v každém komunitárním státu. Je tedy součástí právního řádu každého komunitárního státu a nevyžaduje schválení nebo jinou transformaci do národního práva. Povinně je publikováno v Úředním věstníku ES."

Někteří autoři článků hovoří o "směrnici REACH", zatímco Bursík mluví o "nařízení". Co je to tedy ona "směrnice"? Opět citace :
"Směrnice. Nástroj právního řádu ES. V zásadě není bezprostředně vnitrostátně účinná. Je závazná pro členské státy z hlediska cíle, jehož se má dosáhnout, a lhůty, do níž musí být implementován obsah směrnice do právního řádu jednotlivých států. Za určitých podmínek je možné, aby se její ustanovení stala bezprostředně vnitrostátně účinnými v členské zemi."
Moc pěkné, že? A jak je to tedy s onou směrnicí či nařízením RACH? Pokud se mě podařilo zjistit, jedná se skutečně o nařízení (ES) č. 1907/2006 (nařízení REACH) (viz například zde). A proti nařízení není žádného odvolání. Z toho je patrné, jak hluboce jsme jako stát poklesli ve svých mezinárodních právech. Cokoliv přijde z Bruselu jako "nařízení", musíme jen sklapnout kufry a políbit špičky bot evropských komisařů. Protože jedině sbor komisařů má v EU možnost podávat návrhy zákonů. Cituji: Komise má výsadní právo iniciovat (předkládat) návrhy právních aktů Evropské unie. Nové normy pak schvaluje Rada EU a Evropský parlament.

Další podrobnosti o nařízení REACh najdete například zde nebo také na stránkách MŽP, kde najdete i odpovědi na časté otázky kolem REACH. Pokud tedy ve vašem podnikání pracujete s chemikáliemi či je dokonce vyrábíte, nijak vám vaši situaci nezávidím. Cílem směrnice je shromáždit všechny dostupné informace o zhruba 30.000 chemických látkách, které jsou na evropském trhu. Existující látky musí být registrovány během následujících 11 let - takzvaného přechodového období. Svaz chemického průmyslu již dříve odhadl, že pro tuzemské firmy přinese splnění směrnice náklady až 11 miliard korun. Proti novele vystoupil například i stínový ministr průmyslu za ČSSD Milan Urban. Česko je podle něj "papežštější než papež" a vneslo do normy další náklady pro podniky, které sníží jejich konkurenceschopnost. Pravdou je, že takový pořádek, který jednoho dne zavládne v EU, si Stalin ani Hitler nepředstavoval ve svých nejdivočejších snech. Trochu se tomu přiblížil Mao, ale teprve Kim Ir-Sen to dokázal. Bruselští socialisté jsou na nejlepší cestě.
1.10.2008 10:45 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.