Zpráva BIS za rok 2007 - ruští agenti u nás.

Kdekdo v tisku i na internetu "informuje" a komentuje o aktivitách ruské zpravodajské služby na našem území. Ve zveřejněné zprávě BIS za rok 2007 jsou ale jen neurčité zmínky, pochopitelně bez konkrétních údajů o tom, kdo a koho podplatil, aby vyvíjel činnost například proti instalaci amerického radaru u nás. Protože ty konkrétní údaje jsou samozřejmě tajné a zjištěné poznatky budou dále použity při opatřeních namířených proti osobám i organizacím, které se ať už vědomě nebo i nevědomě zapletly do protistátní činnosti ruských agentů. Zejména aktivisti bojující tak usilovně proti radaru by si měli důkladně prověřit, kdo jim poskytl finanční podporu ve formě sponzorských darů. O tom se ve zprávě říká doslova:

Z českého pohledu v roce 2007 dominovala ruská aktivní opatření související se záměrem vybudovat na našem území komponenty americké protiraketové obrany a ruskými spory s pobaltskými státy. Nadále pokračují snahy o získání skrytých vlivových kanálů v rámci státních a politických struktur ČR.
Především v rámci prosazování svých zájmů ve věci amerického radaru se ZS RF v uplynulém roce snažily kontaktovat, infiltrovat a ovlivňovat osoby a subjekty (především ze sféry občanské společnosti, politiky a médií) mající vliv na veřejné mínění. V širších souvislostech je cílem těchto snah nejen zvýšení odporu veřejnosti k radaru, ale mj. i vyvolání dojmu, že v Evropě dochází pod patronací EU a NATO k rehabilitaci nacismu a popírání rozhodující role SSSR při porážce nacismu ve 2. světové válce a záchraně Evropy.
Podle BIS se v případě ruských aktivních opatření vůči ČR a jejím spojencům jednalo o možnou součást širší a dlouhodobé ruské kampaně, jejímž cílem je narušit integritu EU a NATO, izolovat USA (resp. povzbudit izolacionistické nálady v USA) a obnovit kontrolu nad ztraceným sovětským bezpečnostním perimetrem v Evropě, a to bez ohledu na výsledek vyjednávání o možnosti vybudování protiraketového radaru v ČR.

Jedno je jisté: ruské zpravodajské služby sklízejí také plody dvacetiletého pobytu sovětské armády na našem území. Tehdejší důstojníci zde navázali zejména se členy komunistické strany řadu velice dobrých a úzkých kontaktů a z řady z nich jistě vyškolili před svým odchodem spící ale i aktivní agenty. Potvrdila to i zpráva Vojenského zpravodajství. Demobilizovaní sovětští důstojníci přešli doma do zpravodajských služeb a pod rouškou podnikání u nás dnes v klidu pracují a zejména na Karlovarsku si vybudovali bezpečné zázemí. Poněkud zvláštní na celé záležitosti kolem aktivit ruských agentů všeho druhu je fakt, že za celou tu dlouhou dobu po převratu v roce 1989 u nás nebyl obžalován nebo alespoň vyhoštěn jediný ruský agent. Naopak náměstek ministryně obrany Martin Barták dokonce naznačil, že ruští agenti kupují pozemky u Brd, aby měli radar na dohled. Asi v rámci boje za záchranu ohrožené přírody. Nezapomínejte na fakt, že stranu zelených zakládali právě důstojníci StB, věrní přátelé Sovětského svazu (viz například Ivan Březina: Dvě otázky pro Jakuba Patočku.
2.10.2008 10:55 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.