Bude nepodplatitelný Miloš Zeman prezidentem?

4. října 2008 - ustavující shromáždění členů občanského sdružení Přátelé Miloše Zemana. Největší pozornost na setkání vyvolalo vystoupení samotného Zemana. Ten řekl, že během své politické kariéry nikoho neokradl, nepodrazil a vždy dodržel co slíbil. Na politické scéně se teď ale podle něj pohybují lidé, kteří nesplňují ani jedno. "Politika je zaplavená lidmi, kteří bojují o koryta," řekl Zeman. Více například zde.

A teď trochu historie o dálnici D47:
12. 3. 2003 O tom, že tuto lukrativní zakázku získá Housing & Construction, rozhodla loni tehdejší vláda Miloše Zemana bez vyhlášení výběrového řízení. Stanovila, že maximální cena D47 nesmí přesáhnout 125 miliard korun (v cenách roku 2001). Více například zde.
23.06.2004 Komise k D47: Zeman uzavřel špatnou smlouvu, o korupci ale nešlo.
Kabinet premiéra Miloše Zemana uzavřel ohledně stavby dálnice D47 pro stát nevýhodnou smlouvu, vyplývá z šetření sněmovní vyšetřovací komise. Korupční jednání ale podle ní uzavření smlouvy mezi státem a společností Housing&Construction neprovázelo. Vypovězení smlouvy vládou Vladimíra Špidly pak bylo to nejlepší, co mohla česká strana v dané situaci udělat, uvedla komise.
Komise rovněž konstatovala, že přístup ze strany státních orgánů byl nedůsledný a málo profesionální. Komise upozornila, že nebyla vedena řádná dokumentace ke stavbě a nebyla stanovena odpovědnost jednotlivých útvarů a osob. Komise rovněž zdůraznila, že Zemanova vláda ke konci svého mandátu rozhodla o stavbě dálnice na základě neúplných a jednostranných informací.
Ve sněmovně se ve středu objevila i oponentní zpráva, kterou vypracovali poslanci ODS. Obě zprávy shodně konstatují, že Zemanova vláda uzavřela nevýhodné smlouvy a Špidlova vláda vypovězením této smlouvy v dubnu loňského roku učinila správný krok. Vypovězením smlouvy ale česká strana přišla o 626 milionů korun. Peníze získala (H&C) jako odstupné. Česká republika tuto sumu zaplatila již loni. ODS ale ve své správě navíc konstatuje, že rozhodnutí zadat tuto zakázku jednomu zájemci bez výběrového řízení nebylo založeno na odborných argumentech, "ale šlo o čistě politické rozhodnutí". Takové závěry ze šetření sněmovní komise však podpořila jen ODS. Pramen Radio Praha.

Další pramen o dálnici D47 najdete na Natia.cz.
6. května 2008 Celá dálnice D47 bude dlouhá 80 kilometrů a stát za ni zaplatí téměř 60 miliard korun. V listopadu se má otevřít úsek Lipník - Bělotín a příští rok úsek Bělotín - Bílovec. Zdá se, že nakonec ta dálnice nepříjde až na tak velké peníze. Více se píše zde.

O tom, k čemu byly použito oněch 626 milionů zaplacených rusko-izraelské firmě Housing & Construction za nedodržení smlouvy o výstavbě dálnice D47 uzavřené Zemanovou vládou a vypovězené vládou Vladimíra Špidly nebudu spekulovat. Jistě šlo o náhradu nákladů na přípravu výstavby, náhradu ztraceného zisku a jistě žádná část těchto peněz nesloužila pro vyrovnání nákladů spojených s podplácením českých sociálně demokratických politiků včetně Zemana. Sněmovní vyšetřovací komise toto odporné podezření z korupce šířené především členy ODS rázně vyvrátila a tak dnes se může Miloš Zeman a jeho přátelé opět ucházet o uchopení moci v tomto státě. Je to skvělé žít v takovém státě, kde pravda a láska vítězí na všech stranách. Můžeme se těšit, že se v roce 2013 stane českým prezidentem konečně moudrý a skromný politik žijící jen ze své skrovné penze, který během své politické kariéry nikoho neokradl, nepodrazil a vždy dodržel co slíbil. Přeji vám krásný, i když trochu podmračený den. A pokud se chcete přidat k jeho přátelům, přihlášku můžete snadno podat. Ještě není pozdě.
7.10.2008 09:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.