Zálohujte si mobil nebo bude zle!

Jistě máte nejméně jeden mobil a ve vaší rodině jich určitě bude víc. Zpytujte teď ale své svědomí: máte ve svém počítači zálohu telefonního seznamu? Vsadím se, že jen nepatrné procento z vás si zálohu telefonního seznamu z mobilu udělalo a pravidelně si ji aktualizuje. Přitom je docela pravděpodobné, že vám někdo váš mobil ukradne nebo jej někde ztratíte či zapomenete, také může shořet či vybuchnout a rázem budete bez svých nepostradatelných kontaktů často jdoucích do stovek. A vaše podnikání se může docela zhroutit. Existuje jistě možnost si každý nový kontakt zapisovat také do SIM karty (malá kapacita) či přes klávesnici do Outlooku nebo do jiného mailového klienta, případně si můžete zapisovat čísla do starodávného telefonního zápisníčku tužkou. Ale opět, kdo z vás to pečlivě dělá? Existuje ale elegantnější metoda a tou je připojení mobilu k počítači pomocí bluetooth nebo kabelem a stažení telefonního seznamu na disk.

K většině mobilů většinou dostanete i CD s nějakým programem pro komunikaci mobilu s počítačem. Většinou - alespoň v mém případě - takový program nestojí za nic. Jinou možností je použít například výborný program MOBILEdit!, jehož Lite verzi můžete dokonce získat zadarmo. Předpokladem samozřejmě je, že se váš telefon vyskytuje v seznamu mobilů, které tento program podporuje. K dnešnímu dni jich je celkem 528 a tak byste ten svůj měli nejspíše v seznamu najít. Pokud tam nebude, máte možnost autory programu požádat, aby jej doplnili. Cena programu MOBILEdit! není nijak astronomická, jeho verze Basic stojí pouhých 558 korun a vše se dá provést přes elektronický obchod share*it!

Jinak si můžete program stáhnout zdarma a pokud nezadáte aktivační klíč, pracuje MOBILedit! v módu Lite. Program funguje plně po dobu 30 dnů, poté je částečně omezen: k zasílaným SMS zprávám se připojí krátký text "Sent by MOBILedit!"; vytáčení je možné provést 5x do dalšího startu programu; nelze zapisovat do zařízení, nicméně lze například zálohovat; je omezena možnost hrát šachy; synchronizace s MS Outlook Express v plné verzi; zablokovány aktualizace; souborový systém je pouze pro čtení a je možné provést stažení jednoho soboru na jedno spuštění programu. Ostatní funkce jsou shodné s plnou verzí, kterou získáte po zadání aktivačního klíče.

Na závěr varující text z jedné diskuze na téma telefonní seznam v mobilu:

>>> Dobry den
>>> Neznate prosim nekdo program ktery by dokazal
>>> obnovit smazane kontakty ze SIM karty? 
>>> Sestra si dala svoji SIM do noveho telefonu
>>> a na dotaz ohledne synchronizace a prepsani
>>> kontaktu reagovala stisknutim ANO
>>> cimz si na SIM nahrala kontakty z telefonu.
>>> Lze nejak ty cisla z karty jeste nacist?
>>>    Diky Marek
>>>
>>  Zdravim,
>>  tipoval bych, ze ne - SIM neni disk s FAT
>>  filesystemem, aby tam neco takoveho bylo
>>  mozne. Jist si nejsem, ale skepticky jsem :-).
>>     S pozdravem Pavel

13.10.2008 10:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.