Letošní Forum 2000 se koná ve znamení posedlosti.

Posedlost a analýzu jejích příčin, projevů i důsledků označil při zahájení bývalý český prezident za hlavní téma letošního srazu starých Havlových kamarádů. Podle stránek fóra je ale hlavním tématem prý OTEVŘENOST A FUNDAMENTALISMUS V 21. STOLETÍ. První úterní panelová diskuze má název Začíná éra strachu?, dále se bude diskutovat i na téma Voda a investice: Soukromé investice a dodávky vody a také se proberou Kořeny náboženského extremismu. Prostě všechno, co lidi na celém světě opravdu trápí.

Diskuze na téma Internacionalizace českých firem: Výzvy a příležitosti se účastní kromě dalších Jean-François Ott, zakladatel a výkonný ředitel společnosti ORCO Property Group, Česká republika/Francie. Akcie tohoto významného developera, po česku stavitele domů, klesly za poslední měsíc ze 680 Kč na skvělých 260 Kč a tak jistě pan Ott účastníkům velevážené konference vysvětlí, jak se jeho firma a akcionáři vyhrabou z tohoto svrabu. Pravděpodobně dostanou hraběcí radu, že jejich finanční ztráty jsou způsobeny právě onou posedlostí po majetku a že nejlepší je žít v chudobě hmotné a oddávat se bohatství duševnímu, nejlépe pak na nějakém semináři či konferenci nebo jen tak někde, například v jeskyni či lesní chatrči, meditovat o bídě současného světa.

Do diskuze na téma Voda a investice: Soukromé investice a dodávky vody se přihlásil mimo jiných i Mike Short, generální ředitel společnosti Plzeňský Prazdroj, Česká republika/Velká Británie, který nepochybně pohovoří o důležitosti vody při výrobě piva a o tom, že akcie jeho pivovaru jsou lepší investicí než akcie nějakých trapných stavitelů baráků. Protože chlastat se bude ještě i v době, kdy nebude mít nikdo co do huby. Všeobecná posedlost zmiňovaná Havlem jistě skončí totálním mejdanem a chlastáním do bezvědomí. Jak jinak, s tímhle má Václav dávné zkušenosti.

Až tahle konference pořádaná naším milým Vaškem skončí, budu zase klidnější. Usmířen se světem se odeberu na venkov do ústraní ke své zelenině, jablkům a bramborám a budu se snažit dožít ze svého skrovného důchodu svůj citově a duchovně bohatý život plný skvělých myšlenek o smíru s islámem, budhismem, taoismem, maoismem i fašismem a budu pít vodu ze své soukromé, zatím ještě státem nezdaněné studny, lámat si domácí chléb vyrobený z egyptské mouky do kafe z cikorky oslazené dovezeným cukrem a číst si ve Starém zákoně. Protože tam to všechno je. Obávám se jen jedné věci: abych nezblbnul na stará kolena tak, jak se to povedlo našemu bývalému disidentovi a bývalému prezidentovi. Nebojte se ale, žádnou podobnou konferenci podle jeho vzoru pořádat nebudu. Jen se dnes večer sejdeme s kamarády u žejdlíku českého piva značky Pilsner Urquell jsoucího v britských či spíše nadnárodních pazourech sdružení SABMiller a všechno to co trápí svět a našeho Vaška, probereme. Trénovat na konec světa se totiž musí. A s patřičnou posedlostí.
14.10.2008 09:15 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.