Stane se Google Earth Velkým bratrem?

Nepochybuji o tom, že máte ve svém počítači program Google Earth, nepostradatelný pro každého cestovatele. A právě teď se dočkala Česká republika nových lepších leteckých snímků, které například v Praze dosahují kvality 10cm2 na jeden pixel! Letecké fotografie, které pro Google zhotovila známá firma Geodis Brno jsou skutečně tak kvalitní, že můžete spočítat lidi jdoucí po ulici a objevit i svoje zaparkované auto. A snímky jsou kvalitnější než ty, které nabízí server mapy.cz.

Zdá se tedy, že se blíží doba, kdy na internetu budou přístupné takové aplikace, které mají dnes k dispozici jen tajné služby a armády některých států. Mám na mysli online sledování zemského povrchu ze stacionárních družic nebo v nízké výšce obíhajících družic schopných poskytovat tak detailní záběry, že bude možné identifikovat nejen značku a typ jedoucího automobilu, ale i totožnost sledované osoby sedící někde na lavičce v parku. Přijde doba, kdy se před nepřetržitě sledujícím okem "Velkého bratra" budete moci ukrýt snad jen do podzemí a cestovat výhradně metrem. Ale i tehdy budete spolehlivě zaměřeni podle osobního implantovaného čipu.

Právě dnes se na dvou kanálech České televize odehrává nepřetržité sledování komediálního jednání oudů naší dolní sněmovny a tato přítomnost kamer dělá z vážného a důležitého jednání zvolených "zástupců lidu" naprostou frašku. Vystupující poslanci i členové vlády se chovají jako hvězdy soutěžní šou, ozývají se absurdní návrhy s cílem pobavit kolegy a diváky, zmatená hlasování a hlasitý smích. Zvláště samolibé chování poslankyně Zubové (Zubovové?) naznačuje, jak si libuje v představách, že se v přímém přenosu prokáže, kterak na ní závisí osud vlády. Televizní reportéři se vyžívají v lovení poslanců o přestávkách a snaží se je přinutit, aby prozradili jak budou hlasovat. Před kamerami si libují nejen ženy, ale i kašpárkové typu pana ministra vnitra či věčného oponenta Tlustého, který nemůže přenést přes srdce, že mu nedali pašalík ministra financí. A tak se stal "klíčovým" poslancem, který klade neustále nejrůznější požadavky tu o postupu ve vyrovnání se s církvemi, onde při projednávání státního rozpočtu a vždy neopomene informovat o svých státnických nápadech celý národ.

V každém případě má dnes televize zásadní a naprosto nepřijatelný vliv na politická rozhodnutí tím, jak ovlivňuje nejen veřejné mínění, ale především vlastní rozhodování politiků mediální masáží. Proč to ale vlastně dělá Česká televize, která má plnit jakousi blíže nedefinovanou funkci "veřejné služby"? Příčiny jsou dvě: komentátoři a reportéři především ukájejí veřejně své ego a soupeří mezi sebou nejen o mediální slávu, ale i o finančně výhodné fleky. A jako druhý důvod mě napadá touha jejich šéfů zajistit sledovanost vysílání. Nebo snad i oni sledují místo veřejné služby objektivně informovat o dění ve společnosti nějaké svoje politické cíle? Na kanálu ČT24 se přece žádné reklamy nevysílají.
22.10.2008 10:30 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.