Trafika pro Hromadu a děti homosexuálům?

Stehlíková se chystá prosadit výbor pro sexuální menšiny zřízený vládou. Měl by napomáhat spolupráci hnutí sexuálních menšin se zástupci ministerstev a odborníky. Doporučení na zřízení výboru vychází z Analýzy situace lesbické, gay, bisexuální a transgender menšiny (LGBT) v ČR, kterou vypracovala pracovní skupina ministryně Stehlíkové v roce 2007. Tato analýza v závěru obsahuje 34 konkrétních kroků, které by měly dosti zásadně zlepšit postavení LGBT minorit v Česku a zřízení výboru pro sexuální menšiny v rámci Rady vlády pro lidská práva je jedním z těchto navrhovaných kroků. Stehlíková se snaží postavit LGBT menšinu na roveň ostatních menšin: "Vznik výboru považuji za nezbytný, protože většina všech menšin už má takové výbory v rámci Rady vlády pro lidská práva ustanoveny. Pracují na bázi spolupráce nevládního sektoru se zástupci ministerstev a odborníků a přesně tak si představujeme tuto spolupráci i my," prohlásil bojovník za práva gayů a lesbiček a zároveň člen pracovní skupiny ministryně Jiří Hromada. Výbor by podle něj neměl podle Hromady v žádném případě nahrazovat nějaká hnutí nebo neziskové organizace, ale měl by naopak být mostem mezi neziskovým sektorem a vládou. Do práce výboru má také spadat boj s aktivitou extrémistických hnutí, která se často zaměřují proti sexuálním menšinám, problematika změny pohlaví a kastrací, kulturně-veřejná prezentace LGBT minorit a prevence HIV/AIDS.

Z dalších zajímavých návrhů uvedených ve zmíněné analýze vyjímám:

Novelizovat zákon o dani dědické, dani darovací a dani z převodu nemovitostí (c. 257/1992 Sb., ve znění pozdejších předpisů) tak, aby partneři a partnerky byli zařazeni do I. skupiny dle § 11 tohoto zákona.

Novelizovat zákon o zdravotní způsobilosti k vojenské činné službě (c. 103/2005 Sb., ve znění pozdejších předpisů) tak, aby neobsahoval diagnózu F 64.0 (poruchy pohlavní identity) a F 66 (psychické a behaviorální poruchy spojené se sexuálním vývojem a orientací).

Podporovat prostřednictvím dotačních programů vytvoření sociální sítě pracovníků a pracovnic, kteří se budou zameřovat na sociální kontakt s LGBTI seniory a seniorkami, případne podporovat provádění uvedené činnosti v rámci stávajících sociálních sítí.

Novelizovat zákon o důchodovém pojištění (c. 155/1995 Sb., ve znění pozdejších předpisů) tak, aby partneři a partnerky měli nárok na vdovský/vdovecký důchod po zemřelém partneru/partnerce.

V rámci rekodifikace občanského zákoníku zajistit, aby:
a) partneři a partnerky měli právo osvojit díte druhého partnera,
b) dítě mohlo být svěřeno do společné pěstounské péče partnerů,
c) partneři a partnerky mohli společne osvojit dítě,
d) osobám, které uzavřely registrované partnerství, vzniklo společné jmění partnerů a společný nájem bytu.

Novelizovat Příkaz ministryně školství, mládeže a tělovýchovy č. 3/2006 k postupu pri zabezpečení realizace vyhlášky c. 60/2006 Sb., o psychické způsobilosti pedagogických pracovníků tak, aby z Přílohy c. 1 k tomuto příkazu byl vypuštěn údaj o sexuální orientaci žadatele jakožto jeden z anamnestických údajů sledovaných při vyšetření žadatele.

Novelizovat zákon o registrovaném partnerství (č. 115/2006 Sb., ve znění pozdejších predpisů) tak, aby:
a) podmínka státního občanství, jako jedna z podmínek nutných pro uzavření registrovaného partnerství, byla nahrazena například podmínkou povolení k trvalému pobytu,
b) trvající partnerství nebránilo osvojení dítete (§ 13 odst. 2 zákona).

Zajistit soulad v rámci právních predpisu souvisejících s právní úpravou manželství a registrovaného partnerství tak, aby registrované partnerství i manželství bylo oznacováno bud jako „rodinný stav“, nebo jako „osobní stav“.

K tomu komentáře netřeba. Souhlasím s názorem Jakuba Kříže, který ve svém blogu napsal:"Pevně totiž doufám, že ministři budou na jednání vlády při smyslech a že jim jejich spolupracovníci u tohoto bodu červenou tužkou napsali slovo „NE“."
4.11.2008 10:30 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.