Vlastní Evropská unie jaderné zbraně?

Inu vlastní a nevlastní. Protože EU nedisponuje vlastní armádou (zatím), nemá a nebude mít ani v budoucnu žádný vliv na to, zda Francie či Velká Británie jako jaderné mocnosti budou nadále držet a rozvíjet či dokonce použijí svoje jaderné zbraně. Na druhou stranu Evropská komise EU (EK) jako nejvyšší orgán moci v EU velice důrazně rozhodla o tom, že ostatní státy EU nevlastnící jaderné zbraně je nikdy vlastnit nebudou. Cituji z dokumentu Společný postoj Rady 2003/805/SZBP ze dne 17. listopadu 2003 o dosažení univerzality a posílení mnohostranných dohod v oblasti nešíření zbraní hromadného ničení a jejich nosičů:
Evropská rada na svém zasedání v Soluni konstatovala, že šíření zbraní hromadného ničení a jejich nosičů je rostoucí hrozbou pro mír a bezpečnost mezi národy; přitom této hrozbě dává nový rozměr nebezpečí, že chemické, biologické, radiologické nebo jaderné materiály získají teroristé. Evropská rada proto rozhodla, že kolektivní úsilí Evropské unie se zaměří, mimo jiné, na činnost k dosažení všeobecné ratifikace a dodržování hlavních smluv a dohod o odzbrojení a nešíření, případně k jejich posílení.

Nemusíme se tedy obávat, že bychom získali vlastní jaderné zbraně například od Francie či Británie. S tím také souvisí stanovisko, které EK zaslala v lednu 2008 České republice. Cituji z něj:
Evropská komise se dnes rozhodla poslat České republice odůvodněné stanovisko, protože Česká republika dosud nepřistoupila k dohodě mezi Evropským společenstvím pro atomovou energii, jeho členskými státy, které nevlastní jaderné zbraně, a Mezinárodní agenturou pro atomovou energii (MAAE) týkající se Smlouvy o nešíření jaderných zbraní. Jestliže Česká republika nepřijme nezbytná opatření, bude Komise nucena postoupit věc Soudnímu dvoru.
Zdali jsme přistoupili či dosud nepřistoupili ke zmíněné dohodě se mě z dostupných veřejných zdrojů nepodařilo zjistit. Zejména pro nemožnost použít funkci vyhledávání na serveru Ministerstva zahraničí, který reaguje jen touto zprávou: "Microsoft OLE DB Provider for SQL Server error '80040e14' There is insufficient system memory to run this query. /wwwo/mzv/defaulthl.asp, line 125 . Což je opravdu skvělou vizitkou diletantizmu IT pracovníků zmíněného ministerstva. Nebo se snad jedná o úmysl či dokonce sabotáž?

Pokud jde o existenci či neexistenci společné armády EU, panuje v tom mírný zmatek. Tak například v dokumentu, který definuje evropskou bezpečnostní a obrannou politiku se dočítáme, že
Cílem Evropské unie je vytvoření vlastních kapacit (vojenských a civilních), prostřednictvím nichž bude sama EU schopna zvládat krize, v nichž nebude NATO angažováno.
avšak na dalším místě téhož dokumentu čteme, že
Deklarovaným cílem Evropské bezpečnostní a obranné politiky není ustavení evropské armády, ale vytvoření takových vojenských a civilních kapacit a nutného institucionálního zázemí, které Evropské unii umožní rychle reagovat na krizové situace.

V originále si sice nemůžete přečíst o tom, co to je evropská bezpečnostní strategie a evropská bezpečnostní a obranná politika v jazyce českém, ale zato zde naleznete překlad do ruštiny, což je jistě zvláště vhodné pro starší ročníky obyvatel ČR a zemí bývalého Sovětského svazu. Pokud začínáte mít v tuto chvíli ve věcech bezpečnosti naší republiky zmatek, soustřeďte svoji pozornost na Bezpečnostní strategii České republiky v podání našeho ministerstva zahraničí.

Protože je celá bezpečnostní politika EU ještě komplikována existencí Severoatlantického paktu (NATO), pamatujte, že na území blíže neurčených států Evropy jsou i americké jaderné zbraně. Jistě vás zcela uklidní materiál našeho ministerstva obrany, ve kterém se mimo jiné praví:
Nezávislé jaderné síly Velké Británie a Francie, jež mají svou vlastní odstrašující úlohu, přispívají k všeobecnému odstrašení a k bezpečnosti spojenců. V kontextu tohoto článku nejsou diskutovány. Výrazně redukované zásoby jaderných zbraní Organizace Severoatlantické smlouvy nejsou určeny proti žádné zemi a jejich spolehlivé a bezpečné skladování je prvořadou prioritou. Poté, co NATO od konce studené války v roce 1991 snížilo množství svých jaderných zbraní o více než 85 %, jsou jedinými nukleárními zbraněmi v Evropě pouze letecké bomby americké výroby na pozemních základnách. Zajištění, aby tyto zbraně byly uloženy v bezpečí a aby byly bezpečné a spolehlivé, je na prvním místě důležitosti při prosazování důvěryhodného jaderného odstrašení.

A co se hovoří o jaderných zbraních a obranné strategii v dosud neratifikované Lisabonské smlouvě alias Ústavě EU? Hledání podle klíče "jaderné" či "atomové" dává nula výsledků, takže tímto okrajovým problémem se Lisabonská smlouva nezabývá. Je tu jen pasáž nazvaná "USTANOVENÍ O SPOLEČNÉ BEZPEČNOSTNÍ A OBRANNÉ POLITICE" a je zde definována tzv. Evropská obranná agentura, která "...je otevřena všem členským státům, které si přejí podílet se na její činnosti. Rada (EU) kvalifikovanou většinou přijme rozhodnutí vymezující statut, sídlo a způsob fungování agentury. Toto rozhodnutí přihlíží ke stupni skutečného podílu na činnostech agentury. V rámci agentury se vytvářejí zvláštní skupiny sdružující členské státy, jež vedou společné projekty. Agentura plní své úkoly ve spojení s Komisí, je-li to třeba."

Jak vidíte, o naši bezpečnost je postaráno a tak vám přeji klidný zamračený den a ti z vás, kteří se budou prohánět na dálnici D1 v úseku mezi Humpolcem a Jihlavou nechť si laskavě obují zimní pneumatiky. A dívejte se raději před sebe a nečumte kam nemáte. Jinak byste mohli dopadnout jako ta řidička dnes ráno na D1 směrem na Prahu, která díky své nepozornosti při sledování a snad dokonce i fotografování malé nehody v protisměru narazila do svodidel a poté, co do jejího auta narazilo další, na místě zemřela. A vůbec: pokud nemusíte, raději seďte doma na zadku. Na závěr něco pro slabší mozky: ten včerejší článek je samozřejmě pouhou mystifikací. Krajské i senátní volby u nás proběhly sice možná pod vlivem alkoholu, ale v pivu nebylo žádné LSD.
12.11.2008 11:15 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.