Německé větrníky ohrožují naši přenosovou soustavu.

Česká republika byla v pondělí a v úterý jen krůček od energetické krize. Převalila se přes ni totiž elektrická „tsunami“, která mohla v krajním případě způsobit až výpadek rozvodné sítě. Kvůli silnému větru se totiž náhle a podstatně zvýšila výroba ve větrných elektrárnách v severním Německu a přetlak elektrického proudu, který se nespotřebovával v německé soustavě se začal "tlačit" přes hranice k nám. Naše přenosová soustava byla přetížená a hrozil výpadek celé sítě (tzv.black-out). Jen díky okamžitému zásahu se nakonec nezhroutila. Přitom bylo nutné složitě zregulovat výkon v řadě českých elektrárnách cestou snížení výroby v elektrárně Prunéřov II a paralelní zvýšení výroby v elektrárnách Chvaletice, Dětmarovice a na dalších menších zdrojích. Podle odborníků, kteří se akce zúčastnili, se taková situace díky instalaci velkého množství větrných elektráren v Německu může kdykoliv opakovat. Podle vyjádření ČEPS v pondělí a v úterý mělo podle dlouhodobých diagramů odtékat do Německa z České republiky 200 megawattů elektrického proudu na export. Místo toho se k nám ale začalo valit až 1700 megawattů opačným směrem. Takový přetlak minimálně ohrozil spolehlivost české energetické soustavy a mohl přejít až do zhroucení dodávky elektrického proudu na celém území státu.

Z uvedené události je patrné, jak nesmyslné je budování dalších větrných elektráren a to nejen na našem území. Snad i zuřivým "zeleným" fanatikům je konečně jasné, že se jedná nejen o naprosto nespolehlivé zdroje elektrického proudu závislé na náladách počasí, ale že jsou to navíc technická zařízení ohrožující svým nárazovým provozem dodávky proudu s možným následkem rozsáhlých ekonomických škod.

Je logické, že od majitelů větrné elektrárny nemůžete očekávat zastavení jejího provozu v době silného větru, kdy taková elektrárna právě nejvíce majiteli vydělává. Naopak je smluvně zajištěno, že odběratel musí veškerou vyrobenou elektřinu povinně odebrat bez ohledu na to, zda má pro ni v tom kterém okamžiku nějaké využití. Proto musí operativně vypnout jiné zdroje, tedy tepelné, jaderné či vodní elektrárny a to i za cenu ekonomických ztrát. Ale německý regulátor sítě v tomto případě nic nepodnikl a tak nezabránil ohrožení české rozvodné sítě. Pro zajímavost se online podívejte, jaká je právě situace v plánované výměně mezistátních dodávek a jaké jsou skutečné toky elektrické energie přes naše hranice z okolních států.
14.11.2008 10:45 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.