Legalizace Windows bude od ledna dražší.

Nejsem fanatickým příznivcem firmy Microsoft, ale považuji za užitečné vás upozornit na změnu v prodeji OEM verzí operačního systému Windows. Všechny produkty OEM lze dosud pořídit s nákupem nového, či repasovaného počítače například po výměně disku. Tato informace je určená nejen správcům SW ve firmách, které mají zájem si zajistit legálnost používaných operačních systémů na svých počítačích, ale i domácím uživatelům, kteří si chtějí zajistit možnost legální aktualizace operačního systému prováděné firmou Microsoft přes internet.

Od 1.ledna příštího roku totiž dojde ke změně ve způsobu dodatečné legalizace Windows, který bylo možné zatím provést zakoupením levnější OEM verze určené původně k prodeji jen s novým nebo repasovaným počítačem. S příchodem Windows Vista Service Pack 1 a Windows XP Service Pack 3 dochází ke změně licenčních podmínek OEM licence. Možnost distribuce a prodeje samotné OEM licence, nebo její předinstalace na počítače, které nejsou určené k dalšímu prodeji, zaniká. Prodej samostatné OEM licence k účelům legalizace koncových zákazníkům bude ukončen k 31. 12. 2008.

Pro legalizaci operačního systému Windows XP a Windows Vista uvádí Microsoft na trh dva nové produkty: Windows Get Genuine Kit a Get Genuine Windows Agreement, obojí pro Windows XP a Vista. Od 1. 1. 2009 bude tato nabídka jediným legalizačním řešením. Zjednodušeně řečeno: do konce roku si můžete levnou OEM verzi pro svůj počítač koupit "na krámě", od ledna to údajně nebude možné. Co ale podniknou prodejci OEM verzí se svými zásobami není jasné. Více informací o nových podmínkách prodeje licencí najdete zde. Doporučuji také článek Úvod do licencování softwaru.
20.11.2008 08:30 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.