Příčiny finanční krize podle viceguvernéra ČNB Singera.

"Vlády neměly připraveny žádné krizové scénáře, problémy byly například v Evropě zprvu zlehčovány a projevil se jasný nedostatek komunikace mezi dohledem finančních trhů a politickými elitami," uvedl Singer v prezentaci, kterou zveřejnila ČNB i na internetu. Do budoucna lze podle něj očekávat kvůli nesystémovému řešení krize další problémy. Mezi příčinami vzniku finanční krize nejen v USA Singer mimo jiné uvádí:

Nedostatečný monitoring úvěrového procesu: Poskytovatel hypotéky měl po šesti měsících od poskytnutí nulový zájem na tom, jestli hypotéka defaultuje či nikoliv (riziko již držel někdo jiný)

V celém řetězci transakcí měly zapojené subjekty zájem inkasovat poplatky za svůj podíl a následně přenést riziko na dalšího držitele:
- Hypotéční brokeři: maximalizace počtu a objemu uzavřených smluv (např. i půjčky nezaměstnaným)
- Odhadci: přeceňování hodnoty nemovitostí
- Poskytovatelé hypotéčních úvěrů: maximalizace objemu úvěrů a odvozených cenných papírů
- Ratingové agentury: maximalizace počtu hodnocení (ale nic nového – banky vědí, co je rating). Ekonomické prostředí bylo prosyceno podněty typu: „po nás potopa“.
Politický zájem, či pocit zájmu na poskytování úvěrů na bydlení byl dlouhodobým faktorem bubliny na trhu nemovitostí. Vytvořil se nový standard půjček: základem pro poskytnutí hypotéky nebyla schopnost splácet půjčky vypůjčovatelem, ale schopnost poskytovatele hypotéku prodat třetí straně, která ji sekuritizovala a prodala dál.

Řada evropských bank CDO a další s potěšením nejen kupovala ale i vydávala a prodávala; situace v Evropě proto není o mnoho lepší než situace v USA. Obecným rizikem je, že pod tlakem krize budou neuváženě zaváděna nesystémová (pro trh nepřátelská) opatření, která nadlouho zdeformují tržní prostředí a sama se stanou příčinou budoucích obtíží, případně krizi ještě zhorší.

ČR má podle Singera výhodu, že její dozor nad finančním trhem je integrovaný do centrální banky, což urychlilo rychlost a komplexnost rozhodování a přístup ke všem důležitým informacím. Českou ekonomiku podle viceguvernéra přesto kvůli finanční krizi čeká výrazné zpomalení a její růst bude několik let nízký. ČR je prý také díky vlastní měně lépe chráněná před nepříznivými vlivy krize. Proto by podle Singera neměla ČR spěchat se zavedením eura.
21.11.2008 11:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.