ODS: nové Sarajevo?

Jmenovat Václava Klause čestným předsedou ODS nebyl dobrý nápad. Mělo to sice vyvolávat dojem, že jako prezident nebude zasahovat do dění v politických stranách, ale tomu stejně nikdo nevěřil. A jeho sepětí s vlastní stranou, kterou vybudoval z ničeho či spíše z pravicové větve Občanského fóra, se tím nijak nepřerušilo. Jen to trvale vyvolávalo vnitřní pnutí a rozpory v názorech a nepochybně to ODS vždy škodilo. Někteří političtí trpaslíci a napoleonové jako Bém a jiní se vždy obraceli na tatíčka Klause, když jim někdo šlápnul na kuří oko, až to dnes vyústilo v otevřený boj o vedení strany. Nebudu tady hodnotit, o kolik pomohl neohrabaný samorost Topolánek k propadu ODS v krajských a senátních volbách. Podstatné je, že ODS nezadržitelně spěje k prohře v příštích parlamentních volbách, které nepochybně stejně jako před lety vyhrají socani díky svým jednoduchým a srozumitelným heslům a hlavně slibům, které ve velké většině stejně nikdy nesplní. Většina voličů, které můžeme odvážně označit jako prosté či jednoduché lidi, rozumí "obyčejné" řeči pantáty Paroubka, dokonce milují jeho potměšilé poznámky a ironické úsměvy nad snahami politiků ODS o vyrovnaný rozpočet pomocí nepopulárních zásahů do kapes voličů. Paroubek si vždy pečlivě prozkoumá, co by se "jeho" lidu líbilo a začne o to usilovat.

Jakkoliv souhlasím s většinou Klausových výhrad k Lisabonské smlouvě, zdá se, že je to boj s větrnými mlýny, které se točí v Bruselu a semelou každého, kdo se postaví do cesty plánům Německa a Francie na vybudování nové socialistické Evropy, vybudování skutečného superstátu s federativním uspořádáním. Sice se dvěmi kohouty na smetišti, s Británií sledující opatrně dění na kontinentě, ale s jednou federální pokladnou plněnou penězi daňových poplatníků zasílaných ochotně poddanými gubernátory. Nakonec se tohle směřování bude líbit i Spojeným státům, které mají s tou hromadou zemí a zemiček kdesi v Evropě stálé problémy a kolikrát ani pořádně nevědí, kde ty země jsou a kdo v nich právě vládne. Bylo by přece krásné si představit, že se prostě sejde někde na ranči americký prezident s evropským prezidentem, aby se poradili co si počít s tím zatraceným Ruskem, Afrikou či Čínou a jak zatočit s teroristy.

A tak jestliže se dnes objevují dětinské nápady na založení nové pravicové a euroskeptické politické strany, která by se mohla zúčastnit už voleb do Evropského parlamentu v příštím roce, vypadá to na nové Sarajevo neboli rozštěpení tolik nejednotné ODS. Nová strana s pracovním názvem Libertas.cz se prý rodí mezi lidmi okolo prezidenta Václava Klause, kteří s ním sdílejí jeho kritický pohled nejen na Lisabonskou smlouvu, ale i na tahanice o posty uvnitř ODS. Možná se domnívají, že tak získají další pravicové hlasy proti koalici KSČM+ČSSD. Bohužel se ale domnívám, že politický program pro novou pravicovou stranu budou hledat jen velmi těžko. A jen na odporu k budování federální Evropy se stavět nedá. Spíše to vypadá, že si Václav Klaus hledá nějaké hobby do svého polického důchodu. Jenže taková záliba se může pro stranu, kterou vytvořil z ničeho, stát zničující. Český pracující lid už bohužel nechce pracovat a nejraději by odešel také do důchodu nebo na podporu v nezaměstanosti a tak bude volit zářnou socialistickou budoucnost sociálního či spíše socialistického státu. Vždyť o to sakra přece šlo: pracovat jako za komunistů a žít si jako v tom zatraceném kapitalizmu!

A radu pro zakladatele stran či spolků: než vylezete s nějakým nápadem na jméno, mrkněte se na internet. Protože například Libertas.cz je již doména občanského sdružení, které o sobě sděluje zájemcům:

Pohybujeme se v době:
 - ranného středověku
 - románské
 - gotické (markrabské války, husitské války)
 - třicetileté války v českých zemích
Od tohoto se také odvíjí výcvik se zbraní (jedenapůlruční meč, jednoruční meč, sekera, rapír, kopí, halapartna, sudlice, mušketa, luk, kuše a další), odívání a zbroje i ostatní vybavení, jako je třeba polní ležení s kuchyní.

Doufám, že tohle sdružení nebude tvořit základ oné zamýšlené novoučké politické strany pro jednadvacáté století. I když dobrý nápad je hlavně ta polní kuchyně. Není totiž nad předvolební guláš a voliči se rádi podívají na nějaký ten šerm či střelbu na ptáka. V našem případě na modrého ptáka.
27.11.2008 11:30 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.