Užíváte smrtící koktejl léků?

Možná vás někdy napadlo při čtení příbalového letáku vašeho léku, že v části většinou nazvané "Vzájemné působení s dalšími léčivými přípravky" nejste schopni rozpoznat, jaké jiné další léky, které berete, mohou znamenat, že si do těla ládujete smrtící koktejl. Čtení je to sice často rozsáhlé, ale vaše vědomosti jsou pravděpodobně v tomto oboru pranepatrné. Možná jste si někdy i přesto zachránili zdraví nebo dokonce život tím, že jste si na rozdíl od vašeho lékaře uvědomili, že s vašimi chorobami či přestálými onemocněními naordinovaný lék v žádném případě nemůžete užívat. A jistě vás také napadlo, proč v době počítačů a internetu není schopen váš lékař nebo alespoň lékárník posoudit, zda je ten váš koktejl spíše zdraví prospěšný a nebo že by vás mohl zabít. Nic takového zatím ale neexistuje. V žádném případě nemají takový nástroj lékaři, ale ani lékárníci.

Tolik chválený i proklínaný IZIP sice něco takového má řešit, ale do dnešního dne má elektronickou zdravotní knížku jen ubohých 9000 pacientů, takže je to prakticky k ničemu. Možná si řeknete, že přece alespoň databáze léků, kterou IZIP poskytuje k volnému použití na internetu, vám může posloužit potřebnými informacemi. Bohužel obsahuje jen to, co najdete v příbalovém letáku každého léku. Tedy žádné porovnávání vzájemného působení různých léků.

Data totiž pocházejí z tzv. Mikro-verze AISLP, což je ryze komerční informační systém humánních, homeopatických a veterinárních léčivých přípravků registrovaných v České republice a na Slovensku. Databáze je připravována podle podkladů státních institucí a dalších organizací a je využívána i pro knižní sazbu. Část informací je získávána z veřejně vystavených internetových portálů. Není to tedy databáze garantovaná Ministerstvem zdravotnictví. Jedná se o program určený pro osobní počítače, který je aktualizován každé čtvrtletí a šířen na komerční bázi všem zájemcům za nemalé peníze, od 11900 Kč, aktualizace 1190 Kč.

Užitečné informace poněkud jiného druhu o lécích a o léčivých přípravcích se stejnou účinnou látkou a odkazy na léčivé přípravky obdobné a také informace úhradách, cenách a výši případného doplatku léčivých přípravků najdete na stránkách Ministerstva zdravotnictví. Tedy informace, které byste spíše hledali na stránkách nějaké komerční firmy vydělávající na reklamách na léky.

Že se něco pro zlepšení systému předepisování a vydávání léků možná chystá, vyplývá z chabých informací prosakujících z Českého národního fóra pro eHealth. Jenže to není státní instituce, ale občanské sdružení, které se mimo jiné zabývá také podporou zavádění elektronického předepisování léků. Má to jednu vadu: ne každý lékař má v ordinaci počítač napojený na internet.

Takže by bylo mnohem efektivnější doplnit databázi léků Ministerstva zdravotnictví algoritmem pro vyhledávání neslučitelnosti používání zadané skupiny léků tak, aby si mohl příslušný "koktejl" užívaných léků ověřit na internet nejen pacient sám, ale především každý lékárník ať už při vydávání takového koktejlu pacientovi, nebo na jeho požadavek podle soupisu léků, které mu předepsali často na sobě nezávisle a nekoordinovaně různí lékaři. Všechny lékárny jsou totiž počítači vybaveny zcela určitě a to i s připojením na internet. Zřejmě je ale taková myšlenka příliš jednoduchá či spíše jdoucí proti některým komerčním zájmům jednotlivců a skupin podnikatelů (IZIP, AISLP a pod). Ministerstvo zdravotnictví nemá na takové nízké i když krajně užitečné cíle čas ani náladu natož pak lidi. Pár tisíc zkolabovaných či dokonce exnutých pacientů ročně vlivem smrtící kombinace léků za to nestojí. Koneckonců nejlepší pacient je mrtvý pacient. Alespoň pro státní kasu, zejména když je to důchodce.
28.11.2008 11:30 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.