Imigrační bumerang se vrací.

Nejen díky celosvětové finanční krizi u nás začíná nebezpečně růst počet cizinců, kteří doposud pracovali ve stavebnictví nebo v některé z otrokářských montoven a byli vyhozeni z práce. Nejhůře jsou na tom pochopitelně ti z nich, kteří jsou zde ilegálně. Domů se prý nemohou vrátit, protože jsou zde i tam zadlužení a v Česku je v dohledné době nikdo nezaměstná. Na podporu v nezaměstnanosti nemají nárok a tak jim nikdo kromě charitativních organizací nepomáhá. Podle Heleny Duchkové z Poradny pro cizince a uprchlíky plzeňské diecézní charity je situace více než tristní. Na pokojích sedí zoufalí lidé z Mongolska, Rumunska, Ukrajiny, Bulharska i z Vietnamu se třemi rohlíky na stole a dvěma stovkami v kapse. Žádný z nich nemá práci ani šanci na návrat domů. Jen čekají a doufají. "Situace se každým dnem zhoršuje. Až jim skončí to neplacené volno, bude zle," říká Helena Duchková. "Ty příběhy jsou úplně stejné. Každý z nich zaplatil tisíce dolarů na úplatcích, aby dostal vízum a práci. Přijeli sem a buď začali pracovat a pak je propustili, nebo pracovat ani nezačali. Začínají mít hlad."

Pouze v Plzni prý žije nelegálně něco kolem 20–30 tisíc lidí. Mezi legalitou a ilegalitou je ale sotva znatelná hranice. Třeba většina Vietnamců přijela na podnikatelské vízum, přestože chtějí pracovat v továrně. To, že se jedná o problém, si uvědomují i úředníci. Plzeňský magistrát sice pochopil, že jde o velký problém, ale o situaci nemá žádný přehled. Podobná situace je v Mladé Boleslavi, Pardubicích, Liberci či Blansku, kde byly propuštěny další stovky cizinců. Problémy jsou paradoxně i s Rumuny a Bulhary, kteří, protože jsou občany EU, nemusí žádat o pracovní povolení a nemohou být ani vyhoštěni. Po městě se potuluje i spousta nezletilých, kteří nechodí do školy a na ubytovny nemohou.

Podle zákona musí zaměstnavatelé nebo personální agentury, které zaměstnance "zapůjčily", nahlásit úřadu práce, že konkrétního cizince propustily. Úřad pak informuje cizineckou policii. "Vyzveme ho, aby doložil, že má zaměstnání. Pokud ne, ukončujeme mu pobyt a je vyhoštěn," řekla mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová. Hezká teorie, která funguje jen za předpokladu, že mají cizincovu adresu a že se on sám dobrovolně dostaví na cizinckou policii. Čili tohle určitě nefunguje a tak tito cizinci přecházejí do "ilegality" i v těch případech, že zde byli na řádné pracovní povolení. Muži se budou pokoušet o získání ilegální krátkodobé práce a skončí u krádeží a loupeží, ženy se vydají na dráhu prostituce. K problému se vyslovil i premiér Mirek Topolánek, který v televizi Prima hovořil o finanční krizi a nepřímo se postavil proti cizincům. Podle něj by neměli být čeští dělníci propouštěni na úkor cizinců. "Musíme se pořádně dívat na to, zda firmy propouštění zahraniční dělníky nebo naše. Nemyslím si, že by se měli propouštět naši," prohlásil premiér. Což se samozřejmě děje, na to žádný manažer firmy nepotřebuje rady pana premiéra. Je pro něj snadné zbavit se agenturních pracovníků než propouštět kmenového zaměstnance vybaveného přece jen nějakými výhodami jako je například odstupné.

Takže krásné časy skončily a naše ekonomika si jen po krátkou dobu mohla vyzkoušet, jak se snadno vydělávají peníze díky superlevné práci zahraničních otroků. Firmy si na své přišly a my všichni teď budeme mít na krku desetitisíce cizích hladových krků potulujících se bezcílně po republice. Jakoby nám nestačily ty desetitisíce našich "nepřizpůsobivých" občanů žijících z peněz daňových poplatníků. Nevím, co udělá v této situaci například známá organizace Člověk v tísni. Nejspíše postaví devátou studnu v Etiopii a tento můj článek zařadí do výukových textů pro střední školy s názvem "Xenofobie v českém internetu", jak to už udělali s jiným mým podobným textem.

Ještě jedna důležitá informace pro zaměstnavatele: zaměstnáváte na černo cizince ze států mimo Evropskou unii, například z Ukrajiny, Mongolska, Ruska či Vietnamu? Od ledna 2010 byste si měli dát dobrý pozor. Zatímco dnes vám za to hrozí maximální pokuta dva milióny korun, nově budete moci skončit až na pět let za mřížemi.
Na závěr pár zajímavých odkazů souvisejících s dnešním tématem:
Práce pro cizince bez zprostředkovatele, Společenská daň za cizince, kteří pracují v ČR, Výrobce autodílů už opouštějí cizinci, Nový problém - cizinci bez práce.
2.12.2008 11:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.