Kupujeme TV: Co je to HD ready a Full HD?

Termíny HD Ready a Full HD (HD Ready 1080p) ve zkratce vyjadřují fyzické možnosti televizního přijímače, které se projeví především při přijímání digitálního vysílání (pozemní DVB-T v kvalitě HD s kompresí MPEG-4, družicové DVB-S2 nebo kabelové DVB-C rovněž v MPEG-4). Stručně a zjednodušeně se to dá říci takto:
HD Ready televizor: umí zobrazit HD (HDTV) signál neboli digitální signál v kvalitě High-definition television, má HDMI nebo komponentní vstup, fyzické rozlišení alespoň 720 řádek.
Full HD televizor: pokud je takto televizor označen, pak je HD Ready, avšak fyzické rozlišení má alespoň 1920 bodů x 1080 řádek.
Tyto dva termíny se nepoužívají v souvislosti s televizním vysíláním, tam se vždy zmiňuje konkrétní formát, např. HD 720p, HD 1080i nebo HD 1080p. Rozdíl mezi označením "p" a "i" najdete popsaný zde. Jeden závěr: HD 1080p je lepší než HD 1080i.

Číslo za zkratkou HD nebo HDTV udává jen počet vodorovných řádků. Pro určení kvality rozlišení ještě potřebujeme znát, do kolika svislých sloupečků se obraz rozdělí. U HDTV 720p je to 1280 sloupců a u 1080i 1920 sloupců. Celkový počet bodů neboli pixelů je tak u 720p celkem 921 600, u HDTV 1080i je jich 2 073 600. Přesně 5 krát tolik jako u analogového systému PAL. Ten nabízí pouhých 414 720 bodů. A teď zpozorněte: každý LCD/plasmový televizor má pouze jedno nativní, neboli fyzické rozlišení udávající počet pixelů. Při příjmu signálu v jiném rozlišení musí obraz přepočítat na své nativní rozlišení a dochází tak v každém případě ke zhoršení kvality obrazu. Zejména je to pak patrné, pokud LCD televizor připojíte k počítači jako monitor a nastavíte grafickou kartu na jiné rozlišení než je to nativní udávané výrobcem nebo přijímáte jen analogový televizní signál.

Označení televizoru jako HD ready najdete i u televizorů s nižším nativním rozlišením než 1280x720, jelikož požadavku na minimálně 720 řádků vyhovují a zdrojový signál před zobrazením interpolují neboli dopočítávají na své nativní rozlišení (obvykle 1024x768). Výsledek ale nemusí být kvalitní.

Ještě k volbě konkrétního formátu pro vysílání - větší číslo nemusí být vždy lepší. Např. podle EBU (Evropská vysílací unie) je výhodnější používat 720p než 1080i při srovnatelném datovém toku. Podle jejich testů je kvalita 720p v takovém případě lepší. I když máte televizor označený jako Full HD, neznamená to tedy, že budou všechny vámi přijímané televizní kanály zobrazovány stejně kvalitně. Podstatné je, jak kvalitně provozovatel kanálu digitální tok vysílá či jaké byly použity kamery při snímání obrazu. Jste pak svědky toho, že je obraz ze studia kvalitnější než vysílání nějakého filmu. Stejně tak je obraz závislý na kvalitě signálu, který dostává od vašeho přehrávače DVD či videa. Nejdokonalejší obraz tedy získáte v případě, když si budete přehrávat film ve formátu Blu-ray se záznamem v rozlišení 1920 x 1080 pixelů.

Moderní zobrazovače s vysokým rozlišením umožňují i výrazně větší obraz pozorovat z podstatně menší vzdálenosti (ve srovnání s televizory CRT), aniž by byla patrná bodová struktura obrazu. Divák pak pozoruje obraz se zvětšeným poměrem stran 16 : 9, s větším pozorovacím úhlem a nevnímá rušivě okolí televizoru. Zlepšuje se i stereofonní vjem zvukového doprovodu. Lze tedy i do menšího pokoje pořídit televizor s větším zobrazovačem. Obraz s rozlišením HD Ready s úhlopříčkou 82 cm lze bez problémů pozorovat ze vzdálenosti od 2 m. (viz Moderní televizní přijímače).

Na závěr jednu radu pro ty z vás, kteří právě teď kupují nový televizor a jsou v této oblasti tak trochu mimo obraz: hlavně si zkontrolujte, zda vámi vybraný HD Ready či Full HD Ready televizor obsahuje digitální tuner pro příjem DVB-T vysílání. A POZOR! Tento tuner musí být schopen přijímat signál nejen v obvyklé kompresi MPEG-2, ale zejména v kompresi MPEG-4 !!! Jinak si k němu budete muset koupit ještě set-top box, který to bude umět. Aniž bych nějak byl honorován od firmy Sony, podívejte se například na televizor Bravia KDL-32W4000 . Viděl jsem jej na vlastní bulvy a nemá to chybu. Pro ty z vás, kteří chtějí televizor používat současně jako monitor, doporučuji článek Jak se vybírá monitor: úhlopříčka vs rozlišení.
4.12.2008 11:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.