Nechápete příčiny globální finanční krize?

Následující vysvětlení nemám z vlastní hlavy. Přišlo mailem a protože je nejen výstižné ale i vtipné, dovoluji si je nabídnout vaší pozornosti:

1. Kdysi dávno přišel do jedné indické vesnice muž a oznámil vesničanům, že od nich nakoupí opice, a to po 10 dolarech za kus.

2. Vesničané, kteří věděli, že v okolních lesích je hodně opic, je počali chytat.

3. Muž vykoupil tisíce opic za slíbenou cenu 10 dolarů za kus. Počet opic v přírodě se však snížil a vesničané v namáhavějším úsilí nepokračovali. Nato muž oznámil, že vyplatí za každou opici 20 dolarů. To vesničany nabudilo a pustili se znovu do jejich chytání.

4. Záhy se však výskyt opic ještě víc snížil a vesničané je opět přestali chytat. Muž zvýšil nabídku na 25 dolarů, ale i tak bylo velice obtížné nějakou chytit a tak vesničané raději pracovali na polích.

5. Muž tedy oznámil, že bude vykupovat opice za 50 dolarů a protože musí nutně odcestovat do města, bude je vykupovat jeho asistent.

6. Po jeho odjezdu pravil asistent lidem: Vidíte všechy ty vykoupené opice v klecích? Já vám je všechny prodám po 35 dolarech za kus a až se muž vrátí, prodáte mu je za těch slíbených 50 dolarů.

7. Vesničané vzali veškeré své úspory a koupili všechny opice.

8. Potom už ani muže, ani jeho asistenta nikdy neviděli. A opic bylo stejně jako na počátku....

Možná vás příběh opic rozveselil, možná rozplakal v případě, pokud jste přišli o své peníze při investování na burze a tak jste v situaci oněch hloupých a oklamaných vesničanů. Všechny nás ale jistě napadne otázka, jak je možné, že se takové podvody veřejně beztrestně páchaly a nepochybně páchají i dnes. Je to tím, že svět je zlý a nikomu nemůžete věřit. Ani sami sobě. Dokonce už dávno neplatí, že kdo nic nemá, nic neztratí. Protože světové vlády se rozhodly zkrachovalým či krachujícím soukromým firmám pomoci penězi z kapes těch nejchudších, z kapes drobných daňových poplatníků, protože ti velcí krachující žádné daně neplatí. Je to mnohem sofistikovanější cesta k socializmu, než kterou aplikovali kdysi dávno v minulém století komunisté.
5.12.2008 10:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.