Topolánkovo vítězství v přímém přenosu.

Veřejnoprávní televize se pro nedostatek jiných zajímavých a nosných témat věnovala celý víkend usilovně přímým přenosům z kongresu ODS střídaných sedánky "politologů". Ti se věnovali jednak průběžnému věštění, který z dvou účastníků utkání zvítězí a proč a druhak úvahám o příčinách neúspěchů politiky ODS. Po vojensky přímém a razantním Topolánkově nástupu a silně zmateném Bémově pokusu jej předběhnout se Topolánek umístil na prvním místě, Bém pak obsadil skvělou druhou příčku.

Kongres ODS ale připomínal spíše valnou hromadu akciové společnosti, která volí představenstvo a jedná o dalším směru marketingové kampaně, která má prosadit její výrobky na trhu. Partajní komik Langer to vystihl docela přesně: "Je spousta našich naštvaných volčů, protože neděláme, co po nás chtějí. Ale je to přece jako ve firmě: věda - výzkum - výroba - prodej, věda - výzkum - výroba - prodej. Musíme přesně vědět, co je potřeba vyrobit, vyrobit to a pak to prodat. A já si myslím, že to umíme."

Zcela mimo program se čestný předseda správní rady poděkoval v krátkém prohlášení a důstojně opustil jednací sál. Toto Klausovo dramatické gesto by se hodilo spíše do nějaké absurdní hry Václava Havla s názvem Dlouhé odcházení. Někteří členové strany při této příležitosti zamáčkli slzu, jiní si s úlevou oddechli s pocitem, že už jim konečně nebude čestný předseda sahat do svědomí při jejich snahách změnit stranu z elitářské, konzervativní a pravicové na všeobjímající partaj pro všechny a nikoho.

Hlavním a jediným programem kongresu ODS se pak stal boj o stranická koryta. Žádné zázračné recepty na to, jak vyhrát příští volby, se neobjevily. K jednomu rozhodnutí ale přece jen došlo: poslanci a senátoři ODS mají volnou ruku při hlasování o Lisabonské smlouvě a naopak musí podpořit vší silou přijetí smlouvy o americkém radaru. Což znamená, že pantáta Paroubek nepodrží koaliční vládu v průběhu českého předsedání Evropské unii, kdy tak bude poprvé předsedat Unii země, která dosud neratifikovala víceméně hlavní unijní dokument. Nelze ale zapomenout na to, že Česko bude přebírat funkci předsednictví od země, která v referendu v roce 2006 odmítla ústavu EU, ze které je dnešní Lisabonská smlouva sesmolená.

Receptů, jak vyhrát příští volby a udržet se u moci by se našlo dostatek. Škoda, že v ODS není někdo se stejně dobrými nápady, které mívá občas lidovec Kalousek. Právě v době konání kongresu utrousil v televizním pořadu návrh umožnit podnikatelům odpočet DPH z koupě nového auta bez ohledu na jeho účel. Tedy i pro osobní automobily. A co kdyby vláda jako majoritní vlastník ČEZu snížila ceny elektrické energie v souladu s poklesem cen na energetické burze a to i s rizikem, že půjde do soudního sporu s minoritními akcionáři? Podobných "marketingových" tahů by se našlo spousta. Jeden na závěr: z funkce policejního náčelníka udělat podle amerického vzoru funkci volenou v místních volbách. Možná by poklesla hlavně ta "místní" kriminalita: vykrádání bytů, aut, chat, krádeže aut a voliči by možnost vybrat si svého šerifa přivítali s nadšením.
8.12.2008 11:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.