Pevné ceny elektřiny jako za komunistů.

Dnes se uráčil generální ředitel státní akciové společnosti ČEZ pan Dr. Martin Roman sdělit prostřednictvím "státní" veřejnoprávní televize národu nabídku "své" společnosti: udělejte si s námi smlouvu na pevnou cenu za elektřinu, určitě to pro vás bude výhodné. ČEZ pro vás elektřinu nejen vyrobí, on ji ale především nakoupí na burze tak mazaně, abyste se nemuseli obávat nějakého kolísání její ceny. Kam a o kolik bude cena elektřiny kolísat či se šplhat vám ovšem nikdo nezaručí. Kdyby tohle někdo uměl předpovídat, byl by z něj už dávno velký boháč. I když některým se to zřejmě daří, ale ti vám svoje tajemství úspěchu na burze neprozradí. Takže ČEZ se tváří jako ochránce těch malých hloupých odběratelů, které chce ochránit, především před odchodem k jinému, méně lidumilnému dodavateli. To je velmi šlechetné a my si toho jistě velmi vážíme. Zkusme se na to obchodování s elektřinou podívat trochu podrobněji.

Malý citát: "Pokud tedy mluvíme o trhu s elektřinou, musíme rozlišovat maloobchodní a velkoobchodní trh, které jsou značně odlišné. Velkoobchodní trh je vlastně klasický komoditní trh, kde je mnoho hráčů včetně spekulantů. Obchodují se jak spotové, tak i termínové kontrakty, což umožňuje krom spekulace i zajištění se před nepříznivým vývojem ceny do budoucna, a tedy omezení rizika. Naše pozornost v tomto textu se bude hlavně soustředit na velkoobchodní trh, protože právě tento trh určuje výchozí ceny, z nichž se jak z odrazového můstku odvíjí ceny maloobchodní pro konečné spotřebitele" (Trh s elektrickou energií v Evropě, společnost Next Finance, červenec 2007).

Dovolte mi položit si jednu poněkud hloupou otázku: proč vlastně ČEZ jako monopolní výrobce elektrické energie v republice elektrickou energii nakupuje na Energetické burze PRAHA? A proč ji na téže burze zase prodává? Jsem z toho upřímně zmatený a napadá mě jediné vysvětlení: protože manažeři ČEZ nejen řídí, ale fungují také jako spekulanti, kteří se snaží vydělat další peníze spekulativním jednáním na burze s elektrickou energií. V době, kdy se domnívají, že cena již nebude dále stoupat, prodají draho ve velkém objemu budoucí ještě nevyrobenou elektřinu a tím vyvolají pokles její ceny. Poté, když zjistí, že cena nebude dále klesat, ale naopak spíše začne stoupat, nakoupí levně energii zpět. Tímto obchodem či lépe řečeno spekulací, vzhledem k objemu energie i volných finančních prostředků, kterými disponují, vydělají pro ČEZ značné finanční prostředky pro další spekulace nebo pro nákup dalších zahraničních elektráren.

Tohle všechno činí manažeři ČEZu pro blaho svých akcionářů a tedy i pro svoje soukromé blaho, neboť jak známo, jsou sami významnými minoritními akcionáři. To, že mohou při takových obchodech pohodlně manipulovat s cenami elektrické energie směrem nahoru bez ohledu na skutečné výrobní náklady, je samozřejmě netrápí, neboť to vše zaplatí jejich spotřebitelé, kteří uvázáni na smyčce elektrických drátů nedovedou bez odběru elektrické energie existovat. A je jedno, zda se jedná o rodinu či továrnu. Dnešní systém bydlení i výroby čehokoliv se bez elektrické energie neobejde. K návratu do zemljanky (snad spíše zemljamky, že?) vytápěné dřevem a osvětlované dřevěnou loučí se nikdo nechystá, stejně jako nepřejde žádný výrobce na pohon své továrny vodním kolem s transmisemi. A když začnete šetřit, dodavatelé elekřiny jednoduše zvýší cenu, protože někdo přece musí jeho fixní náklady a "přiměřený" zisk zaplatit. Vzpomeňte, jak jsme všichni dopadli se šetřením vody. Mám ale pro vás na závěr jednu dobrou radu: pokud máte nějakou tu zbytečnou miliardu korun, dejte se do hraní na energetické burze tak, jak to dělá s vašimi penězi ČEZ. Momentálně jdou ceny dolů a tak nakupujte. Když budete dostatečně šikovní, třeba si časem vyděláte nějakou tu korunu navíc, abyste mohli ČEZu zaplatit za dodávku elektřiny. Jinak vás jejich ostří hoši odpojí a poženou před soud. A tady máte jedno roztomilé PF2009 od Sponel.cz.
>>> [celý text článku.] 11.12.2008 11:00

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.