Kam s ním?

Nerudovská otázka jistě napadne každého, kdo se potřebuje zbavit nějakého předmětu, který by neměl být pro svoji velikost či dokonce nebezpečnost odhozen do kontejneru pro směsný odpad. Že Nerudův problém se slamníkem přetrvává i v třetím tisíciletí potvrzují nejen matrace, ale dokonce celé pohovky, které můžete spatřit složené pod rouškou noci vedle kontejnerů a to i ve čtvrtích obývaných "přizpůsobivými" občany. Nedávno jsem sledoval občana jsoucího nepochybně ve značné tísni, který ve snaze zbavit se záchodové mísy ji nejprve rozmlátil kladivem na menší kusy a pak nacpal do kontejneru. Jiný občan se s nějakou demolicí nezdržoval a postavil porcelánovou mísu vedle ohrádky s kontejnery zřejmě v naději, že se třeba bude někomu hodit například jako základ moderní extravagantní zahradní fontány. Jeho úvaha byla správná, protože během několika dnů tento symbol moderní civilizace skutečně zmizel. Pochybuji, že by jej odvezli pracovníci firmy najaté městem na odvoz směsného odpadu. Ti se totiž neobtěžují s odvozem pytlů odpadu v době, kdy kontejnery přetékají. Asi už na té míse někdo spokojeně vysedává. S jinými často docela rozměrnými předměty to ale takto "ekologicky" nekončí. V poslední době poznamenané invazí LCD technologie a digitálního vysílání se často objevují odložené televizory a počítačové monitory.

Je to projev moderního barbarství, lenosti a lhostejnosti k vlastnímu či cizímu životnímu prostředí. Někteří "spořádaní" obyvatelé vil a soukromých firem vyvážejí v temných nočních hodinách na sídliště nejen hromady obalových kartonů, ale i různé elektronické spotřebiče, které patří mezi nebezpečný odpad. Možná často i proto, že jim chybí informace, kam by mohli se slzou v oku odvézt svůj televizor, který jim tolik let sloužil. Omlouvám se všem mimopražským čtenářům, že dám detailnější odpověď na otázku "kam s ním" jen těm zatraceným pražákům. Koneckonců vám stačí si vyggoglovat potřebnou informaci zadáním textu "sběrný dvůr" a názvu vašeho města, nebo vám nejbližšího města.

I když pro Prahu jsem informaci našel docela rychle na serveru Magistrátu Hlavního Města Prahy v nabídce Jak si zařídit, Životní prostředí a energetika, Odpady. Protože jsem se potřeboval zbavit televizoru, hledal jsem v odkazu o 22 stabilních sběrných místech. A tak, jako se doporučují mezi přátely restaurace či hospody, kde se dobře vaří, tak vám pražákům mohu doporučit sběrný dvůr na ulici Generála Šišky, Praha 12 - Modřany hned u konečné tramvaje. Detailnější informace o provozní době a telefonech sběrných dvorů v Praze najdete spíše na dalším portálu Praha.eu. Jako se všemi informacemi na internetu má i Praha menší chaos ve svých stránkách, kde informace o stejné věci najdete na různých místech a v případě Prahy dokonce na různých webových adresách nejen Prahy samotné (magistrat.praha-mesto.cz, Praha.eu), ale i na stránkách městských částí.
Celorepublikový přehled o sběrných dvorech zaměřených na elektroodpad najdete na stránkách firmy Asekol. Nezapomeňte si povolit FLASH, pokud jej máte zablokovaný jako já. ASEKOL je neziskově hospodařící společnost, která v zastoupení výrobců a dovozců elektrozařízení organizuje celostátní systém zpětného odběru elektrozařízení, tj. sběr, dopravu a recyklaci elektrozařízení včetně financování celého systému.
Přeji vám klidný i když zamračený den a hlavně: nenechávejte svoje staré pohovky a televizory u popelnic. Teď už víte, kam je máte odvézt.
17.12.2008 10:50 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.