Google: vyvěšuje německý prezident vlajku EU?

Francouzský vrchní kohout Sarkozy si při projevu v Evropském parlamentu neodpustil poznámku na téma vyvěšování vlajky EU na Pražském Hradě, sídla to českého prezidenta. Zřejmě byl inspirován návštěvou německého levičáka a člena Evropského parlamentu Cohn-Bendita, který požadoval rovněž vyvěšení vlajky EU na Pražském Hradě. Václav Klaus vyvěsit vlajku EU na čestném místě u vchodu do Hradu na prvním nádvoří odmítá se zdůvodněním, že se nejedná o vlajku žádného státu. 20.11.2005 k tomuto tématu v rozhovoru pro TV Prima řekl doslova: "Nevidím důvod, abychom měli permanentně na Pražském hradě vlajku EU. V pátek byl na Pražském hradě předseda Evropské komise pan Barroso a vedli jsme spolu dlouhý rozhovor, dlouhý dialog, a samozřejmě tam ten den vlála vlajka EU. Ale nevidím důvod, aby tam byla každodenně. Pořád si ještě myslím, že jsme ČR a že nejsme nějakou provincií EU. V tomto smyslu je pro mne česká vlajka dominantní, nezastupitelná, nemá být nejenom zastupována, ale ani zastiňována nějakou jinou vlajkou. Včera jsem někde četl rozbor, že zdaleka není pravda, že ve všech zemích EU vlají vlajky EU".

Tohle mě docela zaujalo a tak jsem se pokusil najít odpověď na to, jak to dělají například v sousedním Německu. Sídlo německého prezidenta zvané Bellevue najdete na adrese Spreeweg 1, 10557 Berlin, Germany třeba na maps.google.com. Zde uveřejněné fotografie příliš dobře "vlajkový" režim německého prezidenta nedokumentují. Lepší je to na "obrázkovém" serveru Panoramio.com, kde je jasně patrné, že na prezidentském paláci (je to oproti Pražskému Hradu směšná chajda...) nevlaje kupodivu žádná vlajka. Je to ale způsobeno tím, že v okamžiku, kdy to autor snímku zmáčknul, se právě německý prezident na svém sídle nenacházel. Na jiném snímku však vidíme, že na hlavní budově vlaje velká německá vlajka a v popředí na jednom ze tří malých stožárů vlaje vedle další menší německé vlajky i vlajka EU. Znamená to, že byl právě někdo z EU na oficiální návštěvě u německého prezidenta. Václav Klaus tedy zřejmě s vlajkou EU zachází zcela obdobně jako prezident německý. Jedinou chybou je, že na prvním nádvoří Pražského Hradu jsou pouze dva obrovské stožáry (mimochodem vyrobené a postavené za totáče firmou, ve které jsem léta pracoval:) místo oněch tří malých stožárů před zámkem Bellevue.

Možná, že zejména vy mladší považujete celý kolotoč kolem vyvěšování vlajek za směšnou komedii a další z libůstek a provokací "staříka" z Hradu. Já se jako pamětník starých časů domnívám, a vždycky v dávné historii to platilo, že vyvěsit svoji vlajku na hradu "panovníka" znamenalo vždy buď převzetí moci nebo alespoň podřízení se moci nějakého dobyvatele, nějaké cizí moci či mocnosti. Vlávala tam hitlerovská vlajka i rudá se srpem a kladivem. A protože Evropská unie není žádným suverénním státem, ale jen pouhým spolkem států, není důvod vyvěšovat její symbolickou - nikoli státní - vlajku na stejně velkém stožáru vedle české státní vlajky. Doporučuji přidat nějaké dvě či tři menší "štangle" na fasádu levého křídla na prvním nádvoří a tam příležitostně vlajku EU vyvěšovat. Třeba ještě vedle vlajky Hlavního města Prahy. Větší cti si totiž zatím nezaslouží. Až bude ratifikována Lisabonská smlouva, bude všechno jinak. A ještě malý dodatek: na Google Earth hledejte zámek Bellevue na souřadnicích 52.517249 13.353404.
18.12.2008 11:20 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.