Ďábelský dáreček k Vánocům od Microsoftu!

Pokud jste ještě nezaregistrovali vážné ohrožení vašeho počítače vybaveného "oblíbeným" SW sestávajícím z Windows XP/Vista a browseru Internet Explorer - vše z dílny kutilů firmy Microsoft - a zatím jste nic nepodnikli, pak byste měli nejspíše udělat alespoň minimální opatření pro vylepšení vámi užívaného softu. Jak se praví v oficiálních sděleních firmy Microsft, "Byla zjištěna slabá místa zabezpečení, která by mohla útočníkovi dovolit ohrozit bezpečnost počítače s aplikací Microsoft Internet Explorer a získat nad ním kontrolu.". O tom, jak můžete zjistit, zda nad vaším kompem získal kdosi "kontrolu", se nikde nic nepíše. Nejspíše na vás váš počítač vyplázne jazyk a poté, co si z něj tajemný zločinec stáhne vše pro něj užitečné, se operační systém zhroutí. Můžete tedy jen doufat, že jste zatím napadeni nebyli a snažit se si provést aktualizaci stažením opravné záplaty. Doporučuje se si předtím zazálohovat počítač a ukončit všechny aplikace.

Základní informace o pohromě valící se na váš počítač jsou zveřejněny na stránce Bulletin zabezpečení společnosti Microsoft MS08-078 - kritický, což je ale čtení jen pro šílence a správce sítí. Méně informovaný či dokonce nezkušený uživatel bude spíše z těchto informací mírně či více zmatený a nebude stejně vědět, co udělat. Podobně "moudří" budete ze sdělení Potenciální bezpečnostní hrozba určeném opět jen zasvěceným velekněžím. Dostane se vám rady, že vše můžete zachránit spuštěním volby Nástroje, Server Windows Update ve zmíněném zatraceně ohroženém prohlížeči Internet Explorer. Když jsem se o to pokusil, vše uvízlo na mrtvém bodě a byl jsem nucen shodit tento prohlížeč pomocí Ctrl+Alt+Del (proces iexplorer.exe). Zapátral jsem ještě jednou a nalezl stránku s "tiskovým" sdělením Microsoft uvolnil bezpečnostní aktualizaci pro Internet Explorer. I tady se doporučuje použití služby Windows Update a zapnout si automatickou aktualizaci. Pokud vám tato cesta proběhne bez problémů, jste za vodou.

Pokud však neuspějete, měla by vám pomoci "ruční" instalace zmíněné záplaty. Stáhnete si jí pro XP s SP3 na stránce Aktualizace zabezpečení aplikace Internet Explorer 7 for Windows XP (KB960714), pro Windows Vista pak najdete záplatu zde. Bude vyžadován restart počítače.

Přeji vám mnoho úspěchů v napravování škod způsobených neznámými, leč pilnými a snaživými, i když nedokonalými programátory největšího softwarového kolosu na světě, který většina z vás jistě ráda podporuje v jejich mírové misi směřující k proměně celého světa v jeden velký Microsoft. Koneckonců i programátoři firmy Microsoft jsou jen lidi a každý jsme omylní. Jenom někteří z nás ovšem mohou beztrestně napáchat škody takového rozsahu, že by to zahanbilo každého teroristu. Software je ale jediný produkt na světě, na který neexistuje žádná záruční lhůta, ve které byste jej mohli po třech nepodařených opravách vrátit zpátky prodejci a žádat peníze nazpět. Protože kdyby to tak bylo, celý svět by se už dávno docela zhroutil v mnohem větší krizi, než je ta dnešní finanční.
19.12.2008 11:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.